Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már gyártják az új influenzavírus elleni oltóanyagot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött az új influenzavírus elleni oltóanyag gyártása Magyarországon. A gyártó cég kommunikációs igazgatója elmondta: hetente 500 ezret tudnak előállítani, így őszre, a világjárvány várható idejére meglesz a 4-6 millió adagból álló készlet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az InfoRádiónak azt mondta, akár 3,5 millióan is megfertőződhetnek a H1N1 vírustól Magyarországon.

Megkezdődött az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag gyártása az Omninvestnél - közölte az InfoRádióval a cég kommunikációs igazgatója. Németh Zsolt kiemelte: a magyarországi üzem hetente átlagosan 500 ezer dózis oltóanyagot képes előállítani, ezt a mennyiséget mindaddig biztosítani fogják, amíg a hazai igényeket ki nem elégítik, ezt követően pedig a kapacitás rendelkezésre állásával az esetlegesen felmerülő külföldi igényeknek is eleget tesznek.

Õszre, a világjárvány várható idejére elkészül a 4-6 milliós készlet Magyarországon, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint ugyanis a lakosság 40-60 százalékát be kell majd oltani - emlékeztetett a kommunikációs igazgató. Hozzátette: a pontos mennyiségről hamarosan dönt a cég.

Németh Zsolt a megrendelők kérésére azt nem árulta el, hogy melyik országokba szállít vakcinát a társaság, de mint mondta, tucatnyi országról van szó.

Nem lesz kötelező az oltás

Az országos tiszti főorvos az InfoRádiónak azt mondta: maximálisan 3,5 millióan fertőződhetnek meg az új influenza vírusától Magyarországon ősszel, ezt az 1918-as influenza világjárvány alapján számították ki. Falus Ferenc ilyen sok megbetegedésre nem számít, de nincs becsült adat.

Várhatóan a szezonális influenzánál nem lesz magasabb a súlyos esetek aránya - közölte az országos tiszti főorvos, aki kiemelte: eddig a világban legalább 2 millióan betegedtek meg az új típusú vírussal, de ezek döntő többsége enyhe lefolyású volt.

Az oltás nem lesz kötelező, és mindenki számára ingyenes - mondta Falus Ferenc, aki szerint mindenkit be kellene oltani, aki oda tartja a karját. Hozzátette: a járvány megfékezéséhez szükséges lenne, hogy a lakosság több mint felét beoltassák.

Hanganyag: Gál Ildikó