eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Már gyártják az új influenzavírus elleni oltóanyagot

Megkezdődött az új influenzavírus elleni oltóanyag gyártása Magyarországon. A gyártó cég kommunikációs igazgatója elmondta: hetente 500 ezret tudnak előállítani, így őszre, a világjárvány várható idejére meglesz a 4-6 millió adagból álló készlet. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az InfoRádiónak azt mondta, akár 3,5 millióan is megfertőződhetnek a H1N1 vírustól Magyarországon.

Megkezdődött az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag gyártása az Omninvestnél - közölte az InfoRádióval a cég kommunikációs igazgatója. Németh Zsolt kiemelte: a magyarországi üzem hetente átlagosan 500 ezer dózis oltóanyagot képes előállítani, ezt a mennyiséget mindaddig biztosítani fogják, amíg a hazai igényeket ki nem elégítik, ezt követően pedig a kapacitás rendelkezésre állásával az esetlegesen felmerülő külföldi igényeknek is eleget tesznek.

Õszre, a világjárvány várható idejére elkészül a 4-6 milliós készlet Magyarországon, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint ugyanis a lakosság 40-60 százalékát be kell majd oltani - emlékeztetett a kommunikációs igazgató. Hozzátette: a pontos mennyiségről hamarosan dönt a cég.

Németh Zsolt a megrendelők kérésére azt nem árulta el, hogy melyik országokba szállít vakcinát a társaság, de mint mondta, tucatnyi országról van szó.

Nem lesz kötelező az oltás

Az országos tiszti főorvos az InfoRádiónak azt mondta: maximálisan 3,5 millióan fertőződhetnek meg az új influenza vírusától Magyarországon ősszel, ezt az 1918-as influenza világjárvány alapján számították ki. Falus Ferenc ilyen sok megbetegedésre nem számít, de nincs becsült adat.

Várhatóan a szezonális influenzánál nem lesz magasabb a súlyos esetek aránya - közölte az országos tiszti főorvos, aki kiemelte: eddig a világban legalább 2 millióan betegedtek meg az új típusú vírussal, de ezek döntő többsége enyhe lefolyású volt.

Az oltás nem lesz kötelező, és mindenki számára ingyenes - mondta Falus Ferenc, aki szerint mindenkit be kellene oltani, aki oda tartja a karját. Hozzátette: a járvány megfékezéséhez szükséges lenne, hogy a lakosság több mint felét beoltassák.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×