eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin

Roma-magyar összetűzés egy erdélyi faluban

Egy romák lakta ház melletti csűrre dobtak Molotov-koktélt egy székelyföldi falu magyar nemzetiségű lakói, akik amiatt gerjedtek haragra, hogy az egyik társuk megkéselésével gyanúsított romát nem tartóztatták le a hatóságok.

A Csíkszentkirály lakói közötti összetűzésnek nem volt halálos áldozata. Román hírforrások szerint csütörtökön a késő esti órákban mintegy 150 helyi magyar gyűlt össze a faluban, miután tudomásukra jutott, hogy az egyik társukat megkéselő roma szabadlábon van. A helyieket ez annyira felháborította, hogy a romák házaihoz mentek, és az egyik gazdasági épületre gyújtópalackot dobtak.

Székely Ernő, a település polgármestere az MTI-nek elmondta: péntek délután csend volt a faluban, de a rendfenntartók továbbra is járőröznek, hogy elejét vegyék az esetleges újabb villongásoknak. Hozzátette: az esti órákban növelik a rendőrök számát, mert egy nappal korábban is sötétedés után tört ki a konfliktus.

A polgármester szerint már többször összetűzésbe került a helybéli magyarokkal a késeléssel gyanúsított roma fiatalember, akit pénteken előzetes letartóztatásba helyeztek a hatóságok.

Antal Stefan, a Hargita megyei rendőrség főbiztosa a Mediafax hírügynökségnek elmondta: két nappal ezelőtt a falu kocsmájában keveredett szóváltásba a megkéselt magyar nemzetiségű szentkirályi egy helyi romával. A vita tettlegességig fajult, s a rendőr szerint a székely férfi egy székkel hadakozott, de a roma megkéselte őt. A magyar férfit a csíkszeredai megyei kórházban ápolják.

A csíkszentkirályi magyarok elmondták, hogy már elfogyott a türelmük, mert a romák folyton lopnak a gazdaságukból. Bő egy hónappal ezelőtt a Csíkszentkirály közelében lévő Csíkszentmártonban is hasonló elégedetlenség miatt vonultak utcára a helyi magyar közösség tagjai. Azzal fenyegetőztek, hogy saját kezükkel szolgáltatnak igazságot, ha a hatóságok nem tesznek semmit a lopások megakadályozásáért.

A hatóságok párbeszédre hívták a roma és a magyar közösség vezetőit. A kedélyek lecsillapítása érdekében a Hargita megyei tanács pénzt is kiutalt, hogy szociális lakásokat építsenek a romáknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×