eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kényszermunkás sírjára talált egy kutatócsoport Ukrajnában

Egy volt kényszermunkás sírjára talált, s már feltárt hadifogolysírokat koszorúzott Ukrajnában a Pécsi Német Kör, amelynek tagjai nemrég érkeztek vissza 10 napos kutatóútjukról - mondta Havasi János, az expedíció szakmai szervezője, a Magyar Televízió (MTV) szerkesztőségvezetője az MTI-nek.

A mintegy húszfős kutatócsoport egy éve készült az útra, ennek során korabeli szemtanúkkal interjúkat készítettek, dolgozatokat állítottak össze a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt katonák és civilek történeteiről az Utak a gyökerekhez elnevezésű, az Európai Unió által is támogatott program keretében, valamint előadásokat tartottak a témában - közölte Havasi János.

Elmondta, hogy az előkészületek keretében olyan Budapest környéki, dél-dunántúli, dél-alföldi és kárpátaljai hozzátartozókat kerestek fel, akiknek a rokonai Ukrajnában hunytak el a munkatáborok valamelyikében. A visszaemlékezések alapján felkeresték a helyszíneken a sírokat és filmfelvételeket is készítettek eredményeikről.

Havasi János kiemelte: kutatómunkájuk eredményes volt, mert megtaláltak egy eddig Magyarországon nem ismert konkrét sírt Uszpenka településen. Az 1919. januárban született Marosi Józsefné 1945 novemberében halt meg a kis bányásztelepülésen, sírját a mai napig gondozzák a helybeliek.

Sikerült továbbá azonosítani egyik munkatársuk édesanyjának születési helyét Parkamonában, a mai Perevalszkban. A jelenlegi gimnázium épületében működött a háború után az orosz hadikórház, ahol a magyar civileket is ápolták - tette hozzá.

Emellett ellátogattak Donyeckbe, Makejevkába, az egykori Szpartakba, Zugreszbe, Sahtyorszkba, Kantarnába, Gorlovkába; Luganszkba, Sztahanovba, Lutuginoba, Perevalszkba, Krasznij Lucsba és Novij Donbasszba, ahol a magyarországi hadifoglyok és elhurcolt civilek sírjait felkeresték.

A magyar hadifoglyokra emlékezve Brjankában mécsest gyújtottak. Ez az egyetlen olyan sírkert, amely hivatalosan is kegyeleti hely egy államközi megállapodás alapján. Ezen a környéken korábban 416 eltemetett magyart azonosítottak, a holttesteket exhumáltatták és itt helyezték őket örök nyugalomra egy díszsírkertben.

Havasi János szerint mintegy további 100 községben kellene hasonló sírkertet állítani, mert ezen a vidéken "nincs olyan barakktábor, ahol ne lettek volna magyarok".

Beszámolt arról, hogy kutatásaikban nagy segítségükre volt az egykori hadifoglyokat és politikai üldözötteket tömörítő ukrajnai állandó bizottság, amely komolyan foglalkozik a második világháborúban ellenséges államok hadifogolyügyeivel is. A testület donyecki titkára, Anatolij Demainer jelentős személyes segítséget is nyújtott az expedíció sikeréhez.

A kutatócsoportban közreműködő Háborús Keresőszolgálat 2007. január 1-jén alakult meg azzal a céllal, hogy a már meglévő állami és társadalmi intézmények, szervezetek munkáját kiegészítve, azokkal együttműködve közvetlen kutatást, nyomozást, adatgyűjtést és adatközvetítést végezzen a XX. század háborús eseményei során eltűnt, elhunyt személyek után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×