Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Draskovics Tibor mindent cáfol

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az igazságügyi és rendészeti miniszter cáfolja, hogy ősztől kilép a kormányból, és azt is, hogy az egyik nagy könyvvizsgáló cég szakértője lesz. Draskovics Tibor a kormányszóvivői tájékoztatón mindezek mellett a múlt héten elfogadott közrendvédelmi törvények részleteiről is beszélt.

"Igen, folytatom a munkámat" - így válaszolt az igazságügyi és rendészeti miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy ősszel kilép-e a kormányból. Draskovics Tibor cáfolta azt is, hogy a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cégnél folytatja a pályafutását.

Az értesülést korábban többen is megerősítették név nélkül, sőt azt is hozzátették, hogy a két jelenlegi államtitkár valamelyike, Avarkeszi Dezső vagy Juhász Gábor lehet az utóda.

Draskovics Tibor minderről a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt, ahová eredetileg azért érkezett, hogy beszámoljon a múlt héten az Országgyűlés által elfogadott közrendvédelmi törvények részleteiről. Az igazságügyi tárca vezetője elmondta: a büntető törvénykönyv módosítása nyomán jelentősen szigorodnak egyes bűncselekmények büntetési tételei, például a fegyveres bűncselekményeké, amelyek elkövetői a jövőben ötéves, végrehajtandó szabadságvesztésre számíthatnak.

Draskovics Tibor elmondta: a notórius erőszakos bűncselekményt elkövetőknél nem a Fidesz úgynevezett három csapás törvényét tartják jónak, hanem a sajátjukat, amely a harmadik ilyen bűntettnél már nemcsak a büntetési tételek felső, hanem alsó határa is jelentősen megemelkedik. Az eddiginél súlyosabb büntetésre számíthatnak azok, akik gyermekekre, várandósokra, idősekre, vagy hatósági személyekre támadnak.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta: bővül a közterület-felügyelők jogköre is. Lehetőséget kapnak bizonyos védelmi célú kényszerítő eszközök, például gázspray használatára, ezek között azonban nem szerepel a gumibot, holott eredetileg ez is terv volt.

Draskovics Tibor kiemelte még a jogos védelem, a megelőző jogos védelem, a tevékeny megbánás, a tárgyalási őrizet intézményét, a vádalku intézményének kiterjesztését, továbbá azokat a szabályozásokat, amelyek az eljáró szervezetek felelősségi körét tisztázzák. A miniszter elmondta: jogosnak tartja a szombati Magyar Gárda tüntetésen a rendőrök fellépését.