eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fogadás a kirúgott államtitkárnak

Topolánszky Ákost 2003 őszén, akkor még gyermek-, ifjúsági- és sportminiszterként menesztette Gyurcsány Ferenc a tárca drogügyekért felelős helyettes államtitkári posztjáról, és a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet felállításával, vezetésével bízta meg. A döntés ellen számos drogambulancia aláírásgyűjtésbe kezdett: szerintük Topolánszky lett volna a garancia arra, hogy folytatódjon a kábítószer-ellenes stratégia megvalósítása. Az egykori helyettes államtitkár most nyílt levelet intézett a leköszönő miniszterelnökhöz.

Nyílt levelet írt Gyurcsány Ferenc leköszönő kormányfőnek Topolánszky Ákos, akit 2003-ban az akkor még gyermek-, ifjúsági és sportminiszter menesztett a tárca drogügyekért felelős helyettes államtitkári posztjáról. A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet jelenlegi igazgatóhelyettese felidézte elbocsátásának körülményeit, amiért - ahogy sok más dologért sem - Gyurcsány Ferenc szerinte nem vállalta a felelősséget.

"Ma már ennek nincs igazán jelentősége, a sok többi politikai túlterjeszkedés egyikeként szürkül bele az egyre színesebb politikai botránysorozatba, még akkor sem, ha Te Magad emelted köznyilvánossági szintre, amikor Debreczeni József híres-hírhedt könyvében oldalakon keresztül sajnálkozol a közigazgatási államtitkárodnak tulajdonított érthetetlen személyi döntés felett, mintha ahhoz semmi közöd nem lenne" - írta Topolánszky a hvg.hu-n megjelent levélben.

"Talán azt is elmondhatom, hogy az egyetlen - de legalábbis a kevesek között - lehettem, akinek felmentésekor a döntésért felelősek fogadást adtak a felmentettnek. Furcsa, kicsit aberrált játék ez. Igazán olyan ember fejében fogannak meg az ilyen játszmák, akik döntéseikért nem akarnak felelősséget vállalni, azt valamiféle balesetként próbálják átfesteni" - folytatta az egykori helyettes államtitkár, akinek menesztése ellen akkor több drogambulancia is aláírásgyűjtést szervezett.

Az ambulanciák vezetői szerint Topolánszky Ákos személye garancia lett volna arra, hogy folytatóik a drogellenes stratégia megvalósítása: attól tartottak, hogy a következőkben ismét kaotikus, koordináció nélküli drogpolitika lesz. "Az EU-csatlakozás küszöbén jobb lett volna, ha Topolánszky folytatja ezt a munkát. A csatlakozással jelentős források nyílnak meg, amik a drogfogyasztók egészségügyi kezeléséhez nélkülözhetetlenek. Topolánszkynak volt is már egy koncepciója arra, hogyan lehetne ezeket a pénzeket felhasználni" - mondta akkor a bejelentés hírére a Magyar Nemzetnek Rácz József, a Kék Pont vezetője.

Topolánszky nyílt levelében emlékeztetett arra: a fogadáson, "szokásos felvágós, gazdag büféasztalos kínálat, a minisztériumi felsővezetés kötelező jelenlétében" Gyurcsány Ferenc is felszólalt, méltatta elválásukat. Mint mondta, "egy házasságot is a válás tisztessége minősít."

"A másik beszédet én tartottam, és egyrészt abbéli örömömnek adtam hangot, hogy ha ezt házasságnak nevezzük, milyen jó, hogy azt nem háltuk el. Az érdemi mondanivaló azonban az a gondolat volt, mi szerint kettőnk, illetve a minisztérium teljes vezérkara és köztem nem sok hasonlóság adatik, hiszen nagyon eltér szocializációnk, de értékeink és a céljaink is" - írta Topolánszky Ákos.

"Egy hasonlóság azonban biztosan van - tette hozzá a távozó államtitkár. - Az ugyanis, hogy a demokrácia szükségszerűségei szerint egyszer mindannyiunkat felmentenek. Engem most, Titeket majd egy másik időpontban. Kívánom Nektek, - jeleztem -, hogy esetleges felmentésetekkor szolidaritásban, és a döntéssel szembeni tiltakozásban lehessen részetek, mint történt ez az én esetemben. Mert ha így történik, tudhatjátok, és csak akkor tudhatjátok, hogy az országot, s - ha ez nem túl konzervatív megfogalmazás - a nemzetet hűségesen, eskütökhöz méltóan szolgáltátok. Válasz akkor nem érkezett. Talán csak most, áttételesen."

A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet jelenlegi igazgatóhelyettese szerint két szempontból ma is jelentőséggel bír az akkori beszélgetés: "Azóta eltelt több mint öt év, és megannyi politikai kataklizma, sunyi játszma, katasztrofális döntéssorozat, mélyrepülés, kontrollvesztett, szenvedélybeteg hatalomgyakorlás. Ennek végeredménye (vagy csak állomása?) a szombati nap, a megyei vezetők által felkötött útilapu. Az erodálódott, már Medgyessy alkalmával megfigyelhetett lavinaszerű támogatásfogyás, kihátrálás, a lelepleződött hatalomgyakorlási visszaélések sora, a politika "hűtlen kezelése", ami egyébként egy demokrácia legnagyobb bűne."

{{keretes_cim}}

Topolánszky Ákos tavaly decemberben jogerősen pert nyert Gyermek-, Ifjúsági-, és Sportminisztérium jogutódjának számító Önkormányzati Minisztérium ellen. Amikor még helyettes államtitkárként dolgozott a tárcánál, "anomáliákat tapasztalt" annak működésében. Erről Topolánszky egy, a hvg.hu-nak akkor adott interjújában is beszélt, amelyben külön is megemlítette Rákosi Ferenc és Alács Tibor nevét, akiket szerinte Szilvásy György - aki 2002-2003-ban a GYISM közigazgatási államtitkára volt - mindig munkatársainak választott ki. Ezek után kérte a jogutód ÖM-et, hogy adja ki az ennek a két embernek a tevékenységével kapcsolatos iratokat. A minisztérium akkor arra hivatkozva tagadta meg a szerződések kiadását, hogy azok személyes adatokat tartalmaznak, illetve a 2005-ös törvénymódosítás előtt keletkeztek, ezért nem minősülnek
nyilvános adatnak.


Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×