eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gázválság: "Õrületes ipari visszaesésre kell számítani"

Egy elhúzódó gázhiány óriási károkat okozhat több iparágban - mondta az InfoRádiónak a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője. Némethné Pál Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a megrendelők néhány napig türelmesek ugyan, de utána olyan szállítókat keresnek, akik nem gázzal dolgoznak vagy nincs ellátási problémájuk.

Miután Ukrajna felől nem érkezik gáz, Magyarországon az öt kategóriába tartozó fogyasztók közül az első két csoport tagjainak a gázellátását korlátozták. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint ez az első csoporton belül elsősorban az energiatermelő üzemeket, a fémipart és az építőanyag-ipart érinti.

A második kategóriában a korlátozás már az élelmiszeripart is sújthatja - mondta Némethné Pál Judit, hozzátéve: a harmadik kategória esetében a teljes magyar iparban megjelennének a korlátozási kötelezettségek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője hangsúlyozta: a gázválságon kívül már a világgazdaság recessziója is gondot okozott több magyar vállalatnál, amelyek közül sokan termeléscsökkentést, késleltetett évindítást és gyárbezárást jelentettek be. Úgy véli, hogy a gázkorlátozás egyes cégeknél termeléshalasztást jelent, de van olyan cég, amely össze tudja ezt hangolni az egyébként is tervezett leállással.

A hosszú távú hatások azonban katasztrofálisak lehetnek - tette hozzá a szakértő, aki szerint a hármas fokozatú korlátozás esetén már szinte az egész magyar ipart le kéne állítani. Ha a vita elhúzódik, őrületes visszaesésre kell számítani a gázkorlátozás feloldása után is, mert a megrendelők olyan országokba mennek majd át, ahol nincs ilyen probléma - fogalmazott Némethné Pál Katalin, aki szerint azok a cégek fognak versenyelőnyt élvezni, amelyek ki tudják váltani a gázt alternatív energiával.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×