eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csoport ellen irányuló megfélemlítő megnyilvánulás elleni védelem

Az úgynevezett gyűlöletbeszéddel szembeni polgári jogi fellépés lehetőségét teremti meg az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslat - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben.

A csoport ellen irányuló, megfélemlítő vagy megalázó megnyilvánulás polgári jogi szempontból csak abban az esetben valósíthat meg jogsértést, ha az sérti a csoport tagjaihoz tartozó egyének személyhez fűződő jogait - közölte az államtitkár, az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítési eszközök biztosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Avarkeszi Dezső közölte, az előterjesztés a vallási meggyőződést, a nemzeti, etnikai hovatartozást és a szexuális irányultságot sértő magatartást büntetné.

A politikus közölte, a javaslat szerint a bíróságnak lehetősége lesz az alperes ellenkérelmére mérlegelni a csoportot ért sérelmet abból a szempontból, hogy az alkalmas volt-e egyéni jogsérelem kiváltására.

Elmondta, hogy az eljárásokat 30 napos, jogvesztő határidőn belül indíthatják, kizárólag a Fővárosi Bíróság előtt, amely soron kívül jár ezekben az ügyekben. Hozzátette: az első tárgyalást legkésőbb a kereset indítását követő 15. napra ki kell tűzni, és az egy esetre vonatkozó ügyeket egyesíteni kell.

Avarkeszi Dezső kitért arra, hogy az eljárási szabályok nem illeszthetők be a polgári törvénykönyv (Ptk.) anyagi jogi rendelkezései közzé, ezért került a téma önálló törvényben a Ház elé.
Megjegyezte: az Országgyűlés előtt levő új Ptk. is tartalmazza a gyűlöletbeszéddel szemben fellépés lehetőségét, de annak szövege még az Alkotmánybíróság határozata előtt készült, ezért a kormány támogatja annak elhagyását.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2007. október végén fogadta el gyűlöletbeszéddel szembeni fellépést megteremtő Ptk.-módosítást, amelyet Sólyom László köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldött.

Az Ab alkotmányellenesnek minősítette a törvényt, és határozatában iránymutatást adott a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyiségi jogok egymáshoz való viszonyának megítélését illetően - közölte Avarkeszi Dezső.

A szabályozást az is indokolja az államtitkár szerint, hogy az elmúlt években mind hangosabbá és agresszívabbá váltak azok a szélsőséges, a polgári demokráciában elfogadhatatlan megnyilvánulások, amelyek a társadalom egyes csoportjaihoz tartozó személyek méltóságát a csoporthoz tartozás miatt mélyen sértik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×