eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tulassay: Az orvostanhallgatók kétharmada külföldön dolgozna

A végzős orvostanhallgatók kétharmada menne külföldre dolgozni: vonzóak számukra ottani anyagi lehetőségek, és fontos a kórházak, rendelők műszerezettsége - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. A Péterfy Sándor Utcai Kórházban megbetegedett gyerekek ügye kapcsán Tulassay Tivadar közölte: a baktériumfertőzés kialakulásában olyan biológiai tényezőknek is szerepük lehetett, amelyekkel szemben az orvostudomány majdnem tehetetlen.

A Semmelweis Egyetem menedzserképző iskolájának felmérése szerint a végzős orvostanhallgatók kétharmada menne külföldre szakképesítést szerezni és dolgozni - mondta az InfoRádiónak Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.

Ennek legfőbb oka, hogy számos országban jobbak az anyagi lehetőségek, de az is fontos, hogy külföldön a jobb műszerezettség és hatékonyabb infrastruktúra miatt az orvosok jobban meg tudják tanulni szakmájukat - közölte a gyerekgyógyász.

Akadnak olyan szakmák, amelyekben a magyar orvosok nagyobb része külföldön dolgozik, sok radiológus, aneszteziológus vállal munkát más országban. Utóbbiak között vannak, akik hétköznap itthon, hétvégén külföldön dolgoznak, ám a kint töltött néhány nap alatt megkeresik azt a pénzt, amiért Magyarországon egy hónapig dolgoznak - magyarázta a Semmelweis Egyetem rektora.

Minél magasabb fokú végzettséggel rendelkezik valaki, annál könnyebben talál munkát, ám az orvosokat Európa-szerte mindenütt várják. Léteznek olyan fejvadász cégek, amelyek minden végzős és praktizáló orvosnak küldenek külföldi állásajánlatokat - fűzte hozzá Tulassay Tivadar.

Rizikó

Azt csak a jelenleg zajló vizsgálat tudja megállapítani, felelős-e a Péterfy Sándor Utcai Kórház azért, hogy májusban és júniusban tizenhárom kis súlyú koraszülött baktériumfertőzés miatt megbetegedett, egyikük pedig meghalt - mondta Tulassay Tivadar.

Az újszülött bélflórája születésekor steril, ha a szülés normális, az édesanyja baktériumflórája kerül a szervezetébe, amely segíti az immunrendszer érését. Ha a baba kis súllyal született, vagy alkalmazkodási zavarok lépnek fel nála, nehezebb helyzetbe kerül: kanült helyeznek a testébe, lélegeztető gépre kerül, ezeken az eszközökön pedig könnyen megtapadnak a kórokozók - mondta az InfoRádiónak Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.

A gyermekgyógyász hozzátette: a baktériumok nagyon gyorsan adaptálódnak a környezethez, könnyen átadják egymásnak az antibiotikumok ellen védő mechanizmusokat, az újszülöttek bélrendszerében tehát effajta, úgynevezett ESBL-termelő baktériumok is megtelepedhetnek. Ilyen fertőzés okozta a problémát a Péterfy Sándor Utcai Kórházban megbetegedett gyerekeknél is - közölte Tulassay Tivadar.Tehetetlenek?

Nem lehet tudni, hogy a populáció hány százalékában fordulnak elő olyan baktériumok, amelyek ellenállnak a gyógyszereknek. Ráadásul az antibiotikumok alkalmazása is veszélyes lehet: ha az édesanya ilyen készítményt szedett a szülés előtt, fennáll a veszélye, hogy szervezetében éppen ezek a multirezisztens kórokozók maradtak meg, így ezeket kapja a gyermek is - magyarázta a Semmelweis Egyetem rektora.

Több szakmai konferencia is foglalkozott már a drogrezisztens baktériumokkal, amelyeken elhangzott: az intenzív osztályokon nem tudnak sokat tenni abban az esetben, ha egy újszülött vagy súlyos beteg szervezetében ilyen kórokozók tapadnak meg. A páciens szervezetének nagyon ellenállónak kell lennie ahhoz, hogy egy ilyen fertőzéssel együtt tudjon élni - jegyezte meg a gyermekgyógyász.

Magyarországon nagyon sokan szednek indokolatlanul antibiotikumokat, ennek hatására alakulnak ki a multirezisztens baktériumok, amelyek ellen az orvostudomány szinte tehetetlen - fűzte hozzá Tulassay Tivadar.

A szakértő a Péterfy Sándor Utcai Kórházban történtek kapcsán leszögezte: olyan biológiai háttér alakult ki, amellyel az orvostudomány jelenleg nem tud mit kezdeni.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×