eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kormányszóvivői: június 30-ig elkészül az egészségbiztosítási koncepció

A június 30-ig elkészülő egészségbiztosítási koncepció fő célja a rendszer hatékonyabb működése, a minőségi betegellátás finanszírozása, valamint a biztonságosabb betegellátás megteremtése - mondta az egészségügyi miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint az egészségbiztosítás rendszerének átalakítása nem valósítható meg a mostani, "hitelét vesztett" kormánnyal.

Székely Tamás hozzátette: a kabinet elfogadta azt az egészségbiztosítási koncepcióról és az intézkedési tervről szóló határozatot, amely felhatalmazást ad a tárcavezetőnek, de egyben utasítja is a komplett anyag elkészítésére június 30-ig.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy a részleteket és a végleges javaslatot a szakmai szervezetetekkel közösen dolgozzák ki, szeptember középére a parlament elé kerülhet az új jogszabály.

Székely Tamás hangsúlyozta: a fejlesztési célok között szerepel a területi egyenlőtlenségek kiegyenlítése, a szolgáltatók rugalmas és felelős gazdálkodási feltételeinek megteremtése és a biztosító szerep megerősítése. Ez utóbbi - mint mondta - azt jelenti, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak nagyobb mozgástere lenne abban, hogy mely egészségügyi szolgáltatókkal köt és bont szerződést, fokozott ellenőrzési joga és ehhez eszközei is lesznek.

A szektorsemlegességgel kapcsolatban kitért arra: mivel ez nagy horderejű változást jelentene, először egy-egy szakterülettel próbálkoznak. Ha ez sikeres, később ki lehet terjeszteni - tette hozzá.

Visszaáll a régi rendszer

Az Egészségügyi Minisztérium a múlt héten nyújtotta be az Országgyűléshez javaslatát, miszerint hatályát veszti az egészségpénztárakról szóló 2008. évi I. törvény. A javaslat részletes indoklásában olvasható, hogy a törvény hatályon kívül helyezése nyomán visszaáll a jogszabály elfogadása előtt érvényes társadalombiztosítási rendszer.

Székely Tamás ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, nem vontak vissza minden intézkedést. Példaként említette az intézményi várólistákra, a betegfogadási listákra vagy az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályokat.

Gyurcsány Ferenc a múlt héten azért mondta le tervezett izraeli útját, hogy részt vegyen a kormányülésen, amelyen az egészségbiztosítással kapcsolatos koncepció tervezetét vitatták meg.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás azt mondta, amint megtudta, hogy az egri kórház főorvosai beszélni szeretnének vele, kérte kollégáit, hogy egyeztessenek az orvosokkal időpontot.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek többször is demonstráción tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A Fidesz szerint a kormánnyal nem lehet átalakítani a rendszert

Úgy tűnik, a kormányzat társadalmi támogatottsággal szeretné beterjeszteni új javaslatát az Országgyűlésnek, ami kedvező változást jelent - mondta Mikola István (Fidesz) a tárcavezető bejelentésére reagálva sajtótájékoztatón.

Szerinte ugyanakkor nagy baj, hogy a kormány már nem tud társadalmi közmegegyezést létrehozni, elvesztette társadalmi támogatottságát. Az Egészségügyi Bizottság alelnöke hiú próbálkozásnak nevezte azt a kormányzati szándékot, hogy átalakítsa a társadalombiztosítás nagy rendszerét.

Az ellenzéki képviselő úgy vélte, csak jelentős társadalmi támogatottságot élvező, hiteles kormány tud ekkora átalakítást végrehajtani. Ezért a Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy erőfeszítéseit a jelenlegi szétdúlt egészségügyi rendszer működőképessége helyreállítására fordítsa.

Mikola István megismételte pártja korábbi véleményét, miszerint megvédték a társadalombiztosítást, és a törvény visszavonását sikernek könyvelik el.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×