eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyurcsány lemondatná az MSZP elnökségét

Gyurcsány Ferenc szerint ebben a helyzetben az MSZP elnökségének az a dolga, hogy felajánlja lemondását a párt kongresszusának. A miniszterelnök a TV2-ben ezt azzal indokolta, hogy az MSZP legfőbb vezető testülete korábban a koalíciós kormányzásban való részvételre adott nekik felhatalmazást, és ha új szakasz jön, egypárti kormányzás, akkor meg kellene kérdezni a tagságtól, nem akarnak-e mást, másként.

A párt elnöke hozzátette: személye nem tabukérdés, ezért annak kell vezetnie a szocialista pártot, akiben a legtöbb esélyt látják, hogy ezt sikerrel csinálja.

A miniszterelnök-pártelnök hozzátette: akkor távozna, ha a pártja erre kéri vagy ha úgy érezné, a körülmények figyelembe vételével túl sok kompromisszumra kényszerülne.

Úgy fogalmazott, hogy erős a legitimációja, ezt nem kell kéthetente, havonta megerősíteni. Szerinte az elnökség ezt azért sem akarta, mert félt például attól a téves értelmezéstől, hogy "bizonytalankodásból" ajánlják fel a lemondásukat.

Bevett gyakorlat a kisebbségi kormányzás

Arra a felvetésre, hogy miért tudott most miniszterelnök maradni, úgy válaszolt: azt érzi, hogy minden gond, baj, erény, eredmény mellett azt gondolják, neki van a legtöbb esélye ezt a politikát sikerre vinni.

A miniszterelnök spekulációnak nevezte, hogy az MSZDP szakítani akarna az MSZP-vel. Elmondta: hétfőn egyeztetett a párt elnökével, Kapolyi Lászlóval, és megegyeztek abban: a két pártnak úgy kell támogatnia egymást, hogy az MSZDP ne az MSZP rovására erősödjön.

A miniszterelnök szerint bevett gyakorlat a világban a kisebbségi kormányzás. MSZP elnöke emlékeztetett: az SZDSZ azt mondta, minden fontos, reformértékű javaslatot támogat, az MDF pedig eddig is támogatott minden olyan előterjesztést, amivel egyetértett, így a kisebbségi irányítás reális lehetőség a következő választásokig.

Változna a felsőoktatás

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy a Rektori Konferenciával egyeztet a felsőoktatási rendszer átalakításáról a kormány.

A miniszterelnök elmondta: a jelenlegi javaslat szerint az első évben minden jelentkező az államilag finanszírozott képzésre kerülne be az egyetemekre, de a tanulmányi eredmények alapján a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a rendszerben, a többi diák pedig az önköltséges képzésbe kerülne át.

Hozzátette: a két rendszer között minden évben megmaradna az átjárhatóság.

Emelkedne a nyugdíjkorhatár

A kormányfő beszélt arról is: a kabinet elképzelései között szerepel az is, hogy a következő évtized végétől, tíz év alatt 62-rol 65 évre emelkedjen a nyugdíjkorhatár, míg a három évre járó anyasági ellátás összegét két év alatt kapják meg a jogosultak, ha ezt választják.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×