Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egészségügy: a parlamenti bizottság leszavazott minden ellenzéki javaslatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága hétfői ülésén minden ellenzéki módosító javaslatot leszavazott, amely a kormány által a március 9-i ügydöntő népszavazás végrehajtásához benyújtott törvényjavaslathoz érkezett; ezeket az ajánlásokat a kormány képviselője sem támogatta.

Csupán azt a bizottsági módosító indítványt támogatta a grémium és a kormány képviselője, Kincses Gyula egészségügyi államtitkár, amely nem változtatna a vizitdíj bevezetése miatt megemelt szociális ellátások összegén.

A módosító javaslatban szerepel az is, hogy az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, dolgozza ki az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-ellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert, és az erről szóló dokumentumot idén április 30-ig terjessze a Ház elé.

Az ellenzéki pártok által benyújtott módosító indítványok szó szerint azok voltak, amelyek a Fidesz-KDNP népszavazás után született törvényjavaslatában is szerepelnek.

Nem az átcsoportosításokra

Így többek között leszavazta a bizottság és a kormány képviselője is azt az ellenzéki indítványt, hogy a játékadó 28 százalékát a kórházak gép- és műszerkorszerűsítésre fordíthassák, továbbá, hogy szintén a játékadó 12 százalékát az egészségügyi dolgozók javadalmazására lehessen költeni. Nem kapott zöld utat az a javaslat sem, hogy a játékadó 27 százalékát a felsőoktatási intézmények működésére kell fordítani.

Szintén elutasította a bizottság azt az ellenzéki javaslatot, amely az egyes minisztériumok költségvetésének egy részéből csoportosítana át forrásokat az egészségügyi és a felsőoktatási fejezethez, továbbá nem kapott többségi támogatást az az indítvány sem, amely az MDF-es Csáky András nevéhez fűződik, és amelyben a képviselő azt indítványozta, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj 2008-ban kieső részét a központi költségvetés általános tartalékából pótolják.

Miért kell törvény?

A bizottságban vita alakult ki arról, hogy miért kell törvénybe iktatni azt, hogy a kormány április 30-ig kidolgozza a háziorvosok és a szakellátók új finanszírozási rendszerét, továbbá több ellenzéki képviselő jelezte, hogy április végéig kevés idő van egy ilyen nagy rendszer újragondolására.

Kincses Gyula államtitkár kifejtette: az új finanszírozási rendszer átgondolását nem a nulláról kell kezdenie a tárcának, hiszen - mint mondta - már egy éve zajlik ezen két ellátási forma forrásainak felülvizsgálata.

Hozzátette: a kormány szándéka kettős, egyrészt a háziorvosi praxisok és a járóbeteg-ellátók működőképességének biztosítása a cél, másrészt az erre használt források olyan jellegű felhasználása, amely az ellátás hatékonyságát és a minőség javulását hozza. A tárca tervei szerint "nem csupán többletpénzt" kapnának az ellátók, hanem valamilyen szakmai eredményhez kötnék a finanszírozást.

Abban az államtitkár is egyetértett az ellenzéki képviselőkkel, hogy egy "vadonatúj finanszírozási rendszert ilyen rövid idő alatt (április 30-ig) nem lehet megcsinálni", de itt nem is erről van szó - emelte ki.