eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egészségügy: a parlamenti bizottság leszavazott minden ellenzéki javaslatot

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága hétfői ülésén minden ellenzéki módosító javaslatot leszavazott, amely a kormány által a március 9-i ügydöntő népszavazás végrehajtásához benyújtott törvényjavaslathoz érkezett; ezeket az ajánlásokat a kormány képviselője sem támogatta.

Csupán azt a bizottsági módosító indítványt támogatta a grémium és a kormány képviselője, Kincses Gyula egészségügyi államtitkár, amely nem változtatna a vizitdíj bevezetése miatt megemelt szociális ellátások összegén.

A módosító javaslatban szerepel az is, hogy az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, dolgozza ki az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-ellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert, és az erről szóló dokumentumot idén április 30-ig terjessze a Ház elé.

Az ellenzéki pártok által benyújtott módosító indítványok szó szerint azok voltak, amelyek a Fidesz-KDNP népszavazás után született törvényjavaslatában is szerepelnek.

Nem az átcsoportosításokra

Így többek között leszavazta a bizottság és a kormány képviselője is azt az ellenzéki indítványt, hogy a játékadó 28 százalékát a kórházak gép- és műszerkorszerűsítésre fordíthassák, továbbá, hogy szintén a játékadó 12 százalékát az egészségügyi dolgozók javadalmazására lehessen költeni. Nem kapott zöld utat az a javaslat sem, hogy a játékadó 27 százalékát a felsőoktatási intézmények működésére kell fordítani.

Szintén elutasította a bizottság azt az ellenzéki javaslatot, amely az egyes minisztériumok költségvetésének egy részéből csoportosítana át forrásokat az egészségügyi és a felsőoktatási fejezethez, továbbá nem kapott többségi támogatást az az indítvány sem, amely az MDF-es Csáky András nevéhez fűződik, és amelyben a képviselő azt indítványozta, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj 2008-ban kieső részét a központi költségvetés általános tartalékából pótolják.

Miért kell törvény?

A bizottságban vita alakult ki arról, hogy miért kell törvénybe iktatni azt, hogy a kormány április 30-ig kidolgozza a háziorvosok és a szakellátók új finanszírozási rendszerét, továbbá több ellenzéki képviselő jelezte, hogy április végéig kevés idő van egy ilyen nagy rendszer újragondolására.

Kincses Gyula államtitkár kifejtette: az új finanszírozási rendszer átgondolását nem a nulláról kell kezdenie a tárcának, hiszen - mint mondta - már egy éve zajlik ezen két ellátási forma forrásainak felülvizsgálata.

Hozzátette: a kormány szándéka kettős, egyrészt a háziorvosi praxisok és a járóbeteg-ellátók működőképességének biztosítása a cél, másrészt az erre használt források olyan jellegű felhasználása, amely az ellátás hatékonyságát és a minőség javulását hozza. A tárca tervei szerint "nem csupán többletpénzt" kapnának az ellátók, hanem valamilyen szakmai eredményhez kötnék a finanszírozást.

Abban az államtitkár is egyetértett az ellenzéki képviselőkkel, hogy egy "vadonatúj finanszírozási rendszert ilyen rövid idő alatt (április 30-ig) nem lehet megcsinálni", de itt nem is erről van szó - emelte ki.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×