Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egészségbiztosítók: túl kockázatos belépni a rendszerbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió úgy tudja: a Magyarországon egészségbiztosítással foglalkozó nagy cégek nem lépnek be az új egészségbiztosítási rendszerbe, túl kockázatosnak tartják azt a népszavazási végeredmény ismeretében. Lukács Marianna egészségpénztár-igazgató úgy fogalmazott: a rizikót korábban a törvényi hiányosságok, és a hirtelen változtatások okozták, most viszont többről van szó, az emberek bizalmatlanságáról.

A március 9-i referendumon arról is véleményt nyilvánítottak az emberek, hogy az, ami felé a kormányzat egészségügyi politikája az országot viszi, nekik nem jó - mondta az InfoRádiónak az egyik magyarországi egészségpénztár igazgatója.

Lukács Marianna hozzátette: a népszavazás eredménye azt üzente a kormány számára, hogy valamit az emberek nem értenek, holott egy olyan kérdésről van szó, amely az életüket alapvetően meghatározza.

Már a népszavazás előtt is tudtuk, hogy óriási kockázatok vannak a rendszerben, hiszen a törvény még nagyon sok érdemi kérdést nem szabályoz. Nem lehet például tudni hogy ki mekkora fejkvótát kap majd, vagy, hogy konkrétan milyen szolgáltatások járnak az embereknek - közölte az egészségpénztár-igazgató.

Új kockázatot hozott a népszavazás is, hiszen annak eredményéből kitűnik: az emberek valamit elutasítottak, félnek a változásoktól, bizalmatlanok - tette hozzá Lukács Marianna, aki szerint emiatt a pénztárak nem lesznek képesek ügyfeleket, munkavállalókat, szolgáltatókat maguk mellé állítani.

Az igazgató szerint egy gazdálkodó cég célja az, hogy szolgáltasson, és nem az, hogy valamikor, valahogyan pénzt szerezzen vissza az adófizetőktől. A cég a profitszerzésért dolgozik, de bevétele csak akkor lehet - fűzte hozzá Lukács Marianna -, ha bíznak benne annyira az emberek, hogy rábízza a pénzét.

Most van annyira kockázatos a rendszer, hogy az abba való belépéstől elálljanak a befektetők - jelentette ki az egyik magyarországi egészségpénztár igazgatója.

Hanganyag: Gál Ildikó