Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: Nem csodaszerre van szükség, hanem komplex gazdaságpolitikára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A parlamenti Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője szerint 2006-tól nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar gazdaság utat tévesztett. Varga Mihály Szlovákia és Magyarország gazdaságát összehasonlítva kiemelte, hogy északi szomszédunknál kisebbek az adóterhek, míg a magyar állampolgárok adóit 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban is emelték. Az ellenzéki politikus az InfoRádiónak azt mondta: jelenleg felzárkózás nélküli egyensúly van.

Szlovákiában az adók csökkentése lendületesebb pályára állította a gazdaság, míg Magyarország ugyanezeket a lehetőségeket elszalasztotta - mondta az InfoRádiónak Varga Mihály.

A parlamenti Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője szerint kaotikus helyzet alakult ki, nehéz megmondani, hogy mire lenne szükség. Az ellenzéki párt alelnöke kiemelte: ösztönzőkre van szükség a foglalkoztatottság növelése érdekében, mert az embereket vissza kell integrálni a munkaerőpiacra.

A gazdasági válság már itt van, Magyarország 27. az 27 uniós ország közül - hangsúlyozta Varga Mihály.

A fideszes politikus kifejtette: lesújtó az államadósság, a hiány és a feketegazdaság helyzete is. A magyar gazdaság most abban a helyzetben, mint Szlovákia volt a Meciar-kormányzás idején, és az ebből való kilábalásra 6-8 évre van szükség - vélekedett.

Az államháztartási adatok kedvezőbbek, de a felzárkózásért nem tett semmit a kormányzat - mondta Varga Mihály. Hozzátette: 4-5 százalékos gazdasági növekedés kellene a felzárkózáshoz.

Nem egy csodaszerre van szükség, hanem komplex gazdaságpolitikára - közölte a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály szerint nincsenek célok kitűzve, nincs szamárvezető, amely alapján meg lehetne határozni, hogy mi várható a következő 2-3 év során, ehelyett csupán kapkodás, ötletelés tapasztalható.

A programok elindulnak, aztán elhalnak, és ez így sodródás - emelte ki.

Hanganyag: Németh Zoltán