Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar film 100 éve a KOGART Házban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar film 100 évét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a KOGART Házban. A tárlat a hónap végén kezdődő 39. Magyar Filmszemle kísérőrendezvénye.

A magyar filmnek voltak időszakai, amikor a világ élvonalába tartozott: az egyik ilyen a némafilm-korszak, amikor a negyedik-ötödik filmgyártó hatalom voltunk a világon, a másik pedig a 60-as évek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Lencsó László hozzátette: a magyar film száz évét összefoglaló kiállítás összeállításánál a szervezők arra törekedtek, hogy minden jelentősebb vonulatot, filmstílust megmutassanak.

A közönségfilmeknek kiemelt szerepük van a tárlaton, ahol szerepel a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a nagy Karády-filmek, A tizedes meg a többiek, a Körhinta, a Liliomfi és van animációs blokk is - magyarázta a kiállítás kurátora.

A kiállításon megtekinthetők a közönségnek talán be sem mutatott híradó- és dokumentumfilm-részletek: látható lesz például az a felvétel, amely Ferenc József császár látogatását örökíti meg a St. Pölten-i lövészversenyen - mondta Lencsó László.

A tárlat nyitóképe az egyik első Magyarországon készült film, amelyet a Lumiére-testvérek operatőre készített 1896 májusában a Lánchíd pesti hídfőjéről - fűzte hozzá a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa