eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A magyar film 100 éve a KOGART Házban

A magyar film 100 évét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a KOGART Házban. A tárlat a hónap végén kezdődő 39. Magyar Filmszemle kísérőrendezvénye.

A magyar filmnek voltak időszakai, amikor a világ élvonalába tartozott: az egyik ilyen a némafilm-korszak, amikor a negyedik-ötödik filmgyártó hatalom voltunk a világon, a másik pedig a 60-as évek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Lencsó László hozzátette: a magyar film száz évét összefoglaló kiállítás összeállításánál a szervezők arra törekedtek, hogy minden jelentősebb vonulatot, filmstílust megmutassanak.

A közönségfilmeknek kiemelt szerepük van a tárlaton, ahol szerepel a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, a nagy Karády-filmek, A tizedes meg a többiek, a Körhinta, a Liliomfi és van animációs blokk is - magyarázta a kiállítás kurátora.

A kiállításon megtekinthetők a közönségnek talán be sem mutatott híradó- és dokumentumfilm-részletek: látható lesz például az a felvétel, amely Ferenc József császár látogatását örökíti meg a St. Pölten-i lövészversenyen - mondta Lencsó László.

A tárlat nyitóképe az egyik első Magyarországon készült film, amelyet a Lumiére-testvérek operatőre készített 1896 májusában a Lánchíd pesti hídfőjéről - fűzte hozzá a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×