eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Szerdán délben adják át a Blaha Lujza téri késelőt a román határon

Szerdán viszik haza a rendőrök azt a román állampolgárságú kisfiút, aki a múlt héten combon szúrt egy fiatalembert a Blaha Lujza téren. A gyereket a Hargita Megyei gyermekvédelmi hatóság képviselője fogadja.

Biztossá vált, hogy szerda délben az ártándi határátkelőnél adják át a magyar rendőrök azt a román állampolgárságú kisfiút, aki a múlt héten combon szúrt egy fiatalembert a Blaha Lujza téren - mondta az InfoRádiónak a román konzulátus sajtóattaséja.

Albert Robu kiemelte, hogy a fiúnak egyszeri utazási engedélyt állítottak ki. Román részről a gyereket a Hargita megyei gyermekvédelmi hatóság képviselője fogadja - tette hozzá.

Nincsenek érzelmei a hazaszállítással kapcsolatban

Továbbra sem szökött meg a gyermekotthonból az a 12 éves román állampolgárságú fiú, aki a múlt héten combon szúrt egy fiatalembert a Blaha Lujza téren - mondta a fővárosi területi gyermekvédelmi szakszolgálat igazgató-helyettese.

Radoszáv Miklós kiemelte: az intézmény egyik munkatársa figyel a fiúra, akivel a 12 éves gyermek jól kijön, és megbízik benne. Az igazgató-helyettes példaként említette, hogy társasjátékoztak a fiúval, és ezek a programokat lefoglalják.

A romániai fiú azóta tudja, hogy haza fogják vinni, amióta Magyarországon van, de ezzel kapcsolatban nem nyilvánít érzelmeket - tette hozzá.

Takács: Csak úgy kitoloncolni nem lehet

A 12 éves fiú hazavitelére azt követően kerülhetett sor, hogy a magyar hatóságok felvették a román gyámügyi hivatallal a kapcsolatot, a román családvédő szervezet pedig hajlandó volt fogadni a gyereket - mondta hétfőn az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Takács Albert kiemelte: a gyermeket egyszerűen csak úgy kitoloncolni nem lehet, ezért meg kellett várni a román fél visszajelzését.

"Miután gyermekről van szó, magyar gyermekvédő intézetben tartózkodik, ahol a személyes szabadságát egy bizonyos mértéken túl nem lehet korlátozni. Jelenleg azt sikerült elérni, hogy a román hatóságok kiállítják a gyermek számára a hazatérési engedélyt, a magyar gyermekvédelmi szolgálatok felvették a román illetékesekkel a kapcsolatot, és átadják nekik a gyermeket további gondozás céljából" - mondta Takács Albert.

Ismét megjelenhet


Az V. kerületi gyámhivatal vezetője korábban az InfoRádiónak azt mondta: a magyar rendőrség viszi a határra a gyereket, az ottani hatóság pedig fogadják a fiút - tette hozzá Kunst Róbert.

A szakember szerint az, hogy a fiú súlyos bűncselekményt követett el a Blaha Lujza téren, csak meggyorsította a kiadatási folyamatot.

"Az, hogy visszaszökik-e, nyilván függ attól, szigorú-e a határőrzés. Semmilyen biztosíték nincs arra, hogy nem fog újból megjelenni, de most már annyira látókörben lesz, hogy nem tud majd könnyen mozogni. Személyazonosságáról azonban valódi adatokat mondott, ezt természetesen a követség munkatársai leellenőrizték" - hangsúlyozta a gyámhivatal vezetője.

Új törvény készül

Jelenleg semmilyen lehetőség nincs arra, hogy 14 év alatti bűnelkövetőket felelősségre vonjon a hatóság, ezért az igazságügyi minisztériumban már dolgoznak egy új törvényen - mondta hétfőn Takács Albert.

Gyerekkorú elkövetőt továbbra sem zárnának börtönbe, az új Büntető törvénykönyv szerint csak kivételes esetben büntetnék a fiatal bűnözőket szabadságvesztéssel.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint még folyik arról a vita, hogy a büntethetőségi korhatárt hogyan és mennyivel csökkentsék. Takács Albert hozzátette azt is: az új Btk. egyrészt a büntetésre, másrészt, a társadalmi megbékélésre helyezné a hangsúlyt.

Ehhez azonban nincs meg az intézményi háttér, vagyis létre kell majd hozni a kiskorúak ügyészségét és bíróságát is. Kormánydöntés még nincs.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×