Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Inkább esznek, mint öltözködnek a rendőrök: az ORFK szigorít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megélhetésre költik a rendőrök a munkaruhára kapott évi mintegy nettó százezer forintot, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság szigorítja a szabályokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója az InfoRádióban közölte: 2009-től a tervek szerint az úgynevezett ruházati utánpótlási illetményként kapott összeg nagy részét egy számlára utalnák, hogy azt csak munkaruhára lehessen elkölteni.

Sipos Gyula elmondta: jelenleg az évi köztisztviselői illetményalap 250 százalékát fizetik ki a rendőröknek ruhapénzre, ám a dolgozók ennek az összegnek csak mintegy öt százalékát fordítják valóban munkaruhára.

Az igazgató szerint jellemzően körülbelül évente egy munkainget vásárolnak az egyenruhások, azt sem az erre kijelölt boltokban. Hozzátette: többségük ma is az 1998-2002 közötti egyenruhaváltáskor bevezetett formaruhát viseli.

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkárhelyettese közölte: elvben támogatják a kezdeményezést, amely a rendőrök jó megjelenését és ezáltal jobb megítélését biztosítaná.

Dávid Ferenc hozzátette: ugyanakkor az évi mintegy nettó százezer forint már beépült a rendőrcsaládok költségvetésébe, ezért számukra mindenképp problémát jelentene, ha a kapott összeget ruhára kellene költeniük és nem a megélhetésre.