eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megnevezték a móri mészárost - a nap legfontosabb hírei

Új kivitelezőt keres a főváros vezetése a 4-es metró Fővám téri állomásának építésére, miután a Hídépítő Rt. írásban is bejelentette: a vállalt 144 helyett csak 200 hét alatt tudja elkészíteni a megállót. Emiatt az állomás 2008 augusztusában nem tudná fogadni a fúrószerkezeteket.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján jövőre átlagosan 13 százalékkal drágulnak a BKV-tarifák. Az ellenzéki és az SZDSZ-képviselők többségének támogatásával a testület úgy döntött: a tanulóbérlettel azonos áron, 3.250 forintért kismama-bérletet vezetnek be jövőre.

Gyurcsány elégedett


A kormányfő szerint a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal ér többet most, mint 2001 végén. Gyurcsány Ferenc évértékelőjében sikernek nevezte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. A kormányfő kitért arra: jövőre nyugodtabb évet vár, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.

A miniszterelnök szerint csak jövő év végén lehet állást foglalni az euró magyarországi bevezetésének időpontjáról. Gyurcsány Ferenc azt mondta: az eurót a maastrichti kritériumok teljesülése után a lehető legkorábban kell bevezetni.

Eltűnnek a határok

A schengeni övezet kiterjesztése alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a magyarországi Fertőrákos és az ausztriai Szentmargitbánya közötti határszakaszon. Az ünneplők felidézték azt a történelmi pillanatot, amikor Alois Mock volt osztrák és Horn Gyula egykori magyar külügyminiszter Kelénpataknál átvágta a vasfüggönyt jelképező szögesdrótakadályt.

A rendezvény fő eseményeként a magyar igazságügyi miniszter, az osztrák belügyminiszter és Kovács László, az Európai Unió vámügyi biztosa eltávolította először az osztrák, majd a magyar határsorompót.

Távozott bv-parancsnok


Közös megegyezéssel távozna posztjáról a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Csere László vezérőrnagy december 31-ei hatállyal kérte nyugállományba helyezését Takács Albert igazságügyi és rendészeti minisztertől. Csere László 1969. óta dolgozik a büntetés-végrehajtás szervezetében; 2006. február 15-től volt országos parancsnok.

Pécs nem kér a radarból


Elfogadta az építési szabályozási terv módosítását a pécsi közgyűlés, hogy a város közigazgatási területén ne épülhessen katonai lokátor.

A rendkívüli ülésen jóváhagyott változtatás a folyamatban lévő ügyek esetében is alkalmazható, ami lehetőséget teremt arra, hogy ha a bíróság új eljárásra kötelezi a Honvédelmi Minisztériumot a Tubesre tervezett radar építésével összefüggésben, azt már meg tudják akadályozni. A Honvédelmi Minisztérium alkotmányos szempontból aggályosnak nevezte a döntést.

Veszteséges a MÁV

27 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárja a MÁV Zrt. az idei üzleti évét, a tavalyi 93 milliárd forint hiánnyal szemben. Heinczinger István, a társaság vezérigazgatója hozzátette: jövőre folytatódnak az átszervezések, létrejön a vontatási tevékenységet magában foglaló MÁV Trakció Zrt., illetve a javítással, karbantartással foglalkozó gépészeti társaság.

Leépítés a Magyar Telekomnál

Mintegy 19 milliárd forintba kerül a Magyar Telekomnál tervezett létszámleépítés a negyedik negyedévben, ennek idei hatása körülbelül 3 milliárd forint - tette közzé a társaság. A leépítés oka, hogy a cég 5 százalékkal kívánja csökkenteni a személyi költségeket.

Tulajdonszerzés a MOL-ban


Hét százalékos részesedést vásárol a MOL-ból a Cseh Energetikai Művek. Nem hivatalos értesülés szerint a CEZ összesen mintegy 22 milliárd koronát fizet a részvényekért.

Alföldi vezeti a Nemzetit

Július 1-jétől Alföldi Róbert lesz a Nemzeti Színház főigazgatója. A vezetői tisztségre kiírt pályázat eredményét Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be. A tárca közleménye szerint Alföldi Róbertnek a jövő év első felében együtt kell működnie a Nemzeti Színház leköszönő vezetőjével, Jordán Tamással, és ez idő alatt önállóan kell előkészítnie a 2008/2009-es évadot.

Megnevezték a móri mészárost


A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a börtönben az év elején öngyilkosságot elkövető N. László felelős az 5 évvel ezelőtti móri bankrablás 8 áldozatának haláláért. A rendőrség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást az ügyben.

Éhen halt egy gyerek

Alultápláltság miatt halt meg egy kisgyerek Piricsén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a hatósági boncolás utáni előzetes orvosi véleményének közzététele után. Az egyéves gyermek még november 5-én halt éhen. Az ügyben emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indít nyomozást a rendőrség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×