eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szerencsi erőmű: már a technológia is elfogadhatatlan?

A szerencsi szalmaégetésű erőmű sok egyéb szempont mellett az ott alkalmazott technológia miatt is elfogadhatatlan - véli a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, aki az InfoRádióban elmondta: az Európai Unió negyedévvel ezelőtti döntése értelmében a hulladékégetés nem hasznosítás, így más a megítélése is.

A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa pénteken tárgyal a környezetvédelmi miniszterrel, a többi mellett a szerencsi szalmatüzelésű erőmű kérdéséről.

Illés Zoltán szerint Fodor Gábornak felül kellene vizsgálnia a beruházás engedélyeit, úgy véli ugyanis, hogy egy világörökségi helyszínen nem valósulhat meg egy ilyen környezetszennyező beruházás.

Az ellenzéki politikusnak azonban már érve is van az erőmű ellen. Mint mondta, az Európai Unió egyik irányelve szerint az égetés nem hasznosítást jelent, hanem megsemmisítést, épp ezért a létesítménybe tervezett technológia elfogadhatatlan.

A szerencsi erőmű ellen számos civil és környezetvédelmi szervezet, politikus és borász emelte már fel a szavát, de a környezetvédelmi miniszter és a köztársasági elnök sem helyesli a megépítését.

Ennek ellenére úgy tűnik, a beruházás mégis megvalósul
, holott már most számos botrány látott napvilágot annak kapcsán. Nemrég például kiderült, hogy a szerencsi önkormányzat jegyzője és a helyi városfejlesztési bizottság elnöke is felügyelő bizottsági tagságot vállalt a beruházó BHD Hőerőmű Zrt.-ben.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×