Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerencsi erőmű: már a technológia is elfogadhatatlan?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szerencsi szalmaégetésű erőmű sok egyéb szempont mellett az ott alkalmazott technológia miatt is elfogadhatatlan - véli a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, aki az InfoRádióban elmondta: az Európai Unió negyedévvel ezelőtti döntése értelmében a hulladékégetés nem hasznosítás, így más a megítélése is.

A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa pénteken tárgyal a környezetvédelmi miniszterrel, a többi mellett a szerencsi szalmatüzelésű erőmű kérdéséről.

Illés Zoltán szerint Fodor Gábornak felül kellene vizsgálnia a beruházás engedélyeit, úgy véli ugyanis, hogy egy világörökségi helyszínen nem valósulhat meg egy ilyen környezetszennyező beruházás.

Az ellenzéki politikusnak azonban már érve is van az erőmű ellen. Mint mondta, az Európai Unió egyik irányelve szerint az égetés nem hasznosítást jelent, hanem megsemmisítést, épp ezért a létesítménybe tervezett technológia elfogadhatatlan.

A szerencsi erőmű ellen számos civil és környezetvédelmi szervezet, politikus és borász emelte már fel a szavát, de a környezetvédelmi miniszter és a köztársasági elnök sem helyesli a megépítését.

Ennek ellenére úgy tűnik, a beruházás mégis megvalósul
, holott már most számos botrány látott napvilágot annak kapcsán. Nemrég például kiderült, hogy a szerencsi önkormányzat jegyzője és a helyi városfejlesztési bizottság elnöke is felügyelő bizottsági tagságot vállalt a beruházó BHD Hőerőmű Zrt.-ben.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa