Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: Már csak két év

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szerint Magyarországon 2009-2010-re várható, hogy a fiskális egyensúly mellett növekedés induljon meg. Gyurcsány Ferenc közölte: Magyarország most fizeti meg a 2001-2006 közötti tettek árát.

A kormányfő 2009-2010-re várja, hogy a fiskális egyensúly mellett növekedés is megindul. Gyurcsány Ferenc mindezt az Angel Gurríával, az OECD főtitkárával folytatott megbeszélést követően jelentette ki.

A miniszterelnök szerint "most fizetjük meg annak az árát, amit 2001 és 2006 között tettünk". Gyurcsány Ferenc úgy látja, növekedés csak akkor van, ha "merünk változtatni". "Nincs más út" - jegyezte meg.

A kormányfő szerint a növekedést a többi között a mezőgazdaság idei teljesítménye, a kiigazítással kapcsolatos tényezők, valamint a közszféra rendszereinek állapota akadályozza.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a gazdasági bővüléshez meg kell teremteni az egyensúlyt, támogatóbb üzleti környezetet és feljesztéspolitikát kell biztosítani, csökkenteni kell az állami kiadásokat és át kell alakítani a társasági törvényt.

Az OECD főtitkára szerint csak úgy lehet gazdasági növekedést elérni, ha stabil az állam pénzügyi helyzete, és nem nő az adósság.

Angel Gurría a nyugdíjrendszer átalakításáról azt mondta: a jelenleg működő rendszereket több mint 20 éve alakították ki, azóta azonban nőtt a várható élettartam, a demográfiai változásokat pedig egyeztetni kell a gazdaság működésével.