eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szövevényes olajügyek szocialista kapcsolattal

Az elmúlt hetekben ismét az érdeklődés homlokterébe kerültek az úgynevezett olajügyek. Egyrészt a napokban kiderült, hogy az Energol-ügyben megdőlhet a vád, másrészt a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyári ígérete ellenére az eddig titkosított dokumentumok nagy részének titkosságát sem oldotta fel.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter még július elején azt nyilatkozta, hogy az olajügyekkel foglalkozó dokumentumok 80 százalékának titkosítását fel lehetne oldani. Mire beköszöntött az ősz, kiderült, hogy az aktanyitás nem történik meg, a miniszter szerint azért, mert a titokgazdák nem járulnak hozzá az iratok átminősítéséhez - írja az Index olajügyekkel foglalkozó sorozata harmadik részében.

A hírportál emlékeztet arra: bár a közelmúltban a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapján közzétettek ugyan néhány dokumentumot, de azokból gondosan kihúztak minden olyan állítást, adatot, amely az ügyek lényegére akár csak utalt volna.

Az Energol-történet

Az Index szerint az Energol volt talán a legnagyobb, ismert olajos cég, amelynek egyik igazgatóját, Ferencsik Attilát 1997 áprilisában vették őrizetbe. Az eredeti vád szerint a cég kisebb vállalkozások közreműködésével olajtermékeket importált, és azokat jogsértő módon, adalékanyagok felhasználásával üzemanyaggá dolgozta föl, értékesítette, amivel 2,6 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. Ezt a vádat az ügyészség a múlt héten elvetette, a cég képviselőinek többségénél teljes felmentést javasolt.

Az Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert. A cég igazgatói Drobilich Gábor (önbíráskodásért elítélték), Ferencsik Attila (a kecskeméti maffiaperben elítélték emberölés előkészületéért és fegyvercsempészetért) és Portik Tamás (az ellene felhozott vád elévült) voltak. 1996 márciusától Csikós József, Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Dékány István vezetették a céget.

Portik Tamás kilenc évig szökésben volt, az ellene az Energol-ügyben felhozott vádak mindegyike elévült. Nem így Drobilich Gábor esetében, őt viszont nemrég minden vád alól mentesíteni javasolta az ügyész.

A másik egykori vezérigazgató, Csikós József kapcsán felmerült, hogy az Energol nemzetbiztonsági fedőcég lehet - írja az Index, emlékeztetve arra, hogy a rendszerváltás előtt a férfi az MSZMP KB agitációs és propaganda osztályának egyik alosztályát, később a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalát irányította. Ezt, az elsősorban a médiában terjedő elméletet azóta elvetették.A szocialista kapcsolat

A vádirat szerint az Energol Rt. az ETL Rt.-től is vásárolt olajat - írja az Index. A miskolci olajcéget 1,6 milliárd forintos csempészettel gyanúsították meg 2001-ben. A vádirat szerint az ETL közreműködésével műszer-, illetve fűtőolajként importáltak gázolajat, ami csempészetnek minősül. A behozott olajat az ETL többek közt a Magyar Honvédség Hunyadi Lövészdandárjának, a Tiszai Erőmű Rt.-nek és a szikszói önkormányzati kórháznak adta el.

A cég vezérigazgatója Bihall Tamás volt, ő ma a Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, több cégnél, így a Tokaj Kereskedőház Rt.-nél, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságkutató és Vállalkozáselemző Kht.-nál is a felügyelő bizottsági elnöke.

Az ETL Rt. felügyelőbizottságának tagja 1996 óta Karl Imre, MSZP-s képviselő, milliárdos, aki a KISZ-ből DEMISZ-szé lett szervezet szövetségi kamarása volt a rendszerváltás után. Karl Imre később volt energetikai kormánybiztos volt, majd a Magyar Villamos Művek felügyelőbizottságának elnöke lett, jelenleg az MVM stratégiai vezérigazgató-helyettese.

Sorjázó MSZP-képviselők


Az ETL felügyelőbizottság tagja volt a tavaly elhunyt Lippai Lajos, volt MSZP-s képviselő, Bőcs egykori polgármestere. Szintén fb-tag volt Szűcs Erika, Miskolc jelenlegi alpolgármestere, szocialista országgyűlési képviselő.

Szűcs Erika 1998-tól már a Gyurcsány-érdekeltségű Perfekt Rt. területi igazgatója volt - írja az Index. Helyben az MSZP meghatározó politikusa maradt, majd 2004-ben az EP-képviselővé lett Gurmai Zita mandátumával bekerült az Országgyűlésbe is, abban az évben az Országos Választmány elnökhelyettesévé választják. Az MSZP közgazdasági tagozatának elnökségi tagja.Megjelenik Gyurcsány Ferenc cége

Az ETL-nek olajat eladó Fortus Rt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz is köthető. A céget a Gyurcsány-féle Altus Rt. hozta létre, de 45 százalékban a Magyar Villamosművek Rt. (MVM) is tulajdonosa lett. Gyurcsány Ferenc a Fortus felügyelőbizottsági tagja volt.

A Fortus nehéz fűtőolajat hozott be Magyarországra a szászhalombattai és a tiszaújvárosi hőerőműnek. A cég az importálás mellett kiemelkedő tárolókapacitásai kiaknázásával szállhatott volna versenybe.

Az MVM a Fortusba akarta apportálni a Dunamenti Hőerőmű fűtőolaj-tárolóit, de ezt az Állami Számvevőszék 1996 decemberi jelentése megakadályozta. Az ETL azt állította az ellene folyó eljárásban, hogy saját importjuk mellé a Fortustól is vettek olajat, de ez ügyben 2000-ben megszüntették a nyomozást.

A Fortus úgy védekezett - és ennek a hatóság helyt adott -, hogy más állított ki számlát tudtuk nélkül a Fortus nevében. Az ETL esetében minden vádat ejtettek. Az Energol Rt. ügyében az ügyészi vádbeszéd után a felmentések lényegében folyamatban vannak.

Egy egykori Fidesz-kampánytanácsadó

Az Energol másik, de korántsem utolsó beszállítójaként ismertté vált Monon Kft.-nek a vádiratban a rendőrség 1,2 millió forint kárt írt a számlájára. A vállalkozást időközben fantomizálták, utolsó ügyvezetője egy hajléktalan volt.

Az ORFK úgy látta, hogy a Monont Tóth Béla vállalkozó, a Fidesz egykori kampánytanácsadója irányította. A vallomások szerint mindenki vele tárgyalt, ám ezt az érintett tagadta.

Tóth Béla 1990 és 1993 között az Urtica Kft. ügyvezetője volt, amely az általános üzemanyag-kis- és nagykereskedelem mellett már kőolaj-feldolgozásban, csővezetékes szállításban, alapanyagok ügynöki nagykereskedelmében és energiahordozó-nagykereskedelemben is működött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×