eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Rosszul járnak a vevők, ha nincs pótalkatrész

Rosszul járnak a fogyasztók azzal, hogy nincs előírás a tartós fogyasztási cikkek kötelező alkatrészellátására vonatkozóan - állítja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Jelenleg ugyanis, ha a vásárlást követő harmadik év után hibásodik meg a termék, előfordulhat, hogy nem tudják kicserélni a tönkrement alkatrészt.

Jelenleg nincs arra szabály, hogy a gyártóknak hány évig kell biztosítaniuk a tartós fogyasztási cikkek alkatrészellátását, illetve a javítószolgálatot, a vonatkozó jogszabályt ugyanis 2003-ban hatályon kívül helyezték - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének jogásza.

Krajcsák Szilvia hozzátette: a vásárlást követő három éven belül a fogyasztó jótállási vagy szavatossági igényt érvényesíthet, ha azonban a három év letelte után hibásodik meg a termék, lehetséges, hogy a szerelő nem tudja megjavítani a készüléket, mert nincsen hozzá alkatrész.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége akkor jelezte a problémát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, amikor az üzletek működési rendjéről szóló jogszabály előkészítése folyt. A szervezet szerint ez megfelelő alkalom lett volna a joghézag megszüntetésére, a tárcánál azonban úgy vélik, hogy ez egy ilyen beavatkozás sértené a vállalkozás szabadságát - közölte a jogász.

A minisztériumnál - mondta Krajcsák Szilvia - hozzátették, hogy ez a fogyasztók számára sem lenne előnyös, mivel az alkatrészellátás biztosításával járó plusz terheket a cégek beépítenék a termékek árába.Van, hogy nem éri meg

Volt már példa arra, hogy egy-egy készülékhez a szerelő nem talált pótalkatrészt, de - főleg a nagyobb értékű berendezések esetében - nem jellemző - mondta az InfoRádió által megkérdezett egyik budapesti háztartásigép-szervíz vezetője.

Zsigri Péter szerint a nagyobb cégektől akár nyolc-tíz éven át is be lehet szerezni pótalkatrészt a termékeikhez, megemlítette azonban, hogy a manapság vásárolt készülékeket ritkán tartják meg ennyi időnél tovább.

Az szervízvezető közölte: a most tizenegy-tizenkét éves gépek alkatrészeit is be lehet szerezni a külső, burkolati elemek kivételével, amelyek a dizájn módosítása miatt folyamatosan változnak, ezek azonban ritkábban mennek tönkre.

Volt már példa arra, hogy egy javítást nem tudtak elvégezni a szervízben, de általában megoldható a probléma - fűzte hozzá a szakember.

Zsigri Péter elmondta: előfordul, hogy a gyártó olyan magas árat szab a pótalkatrészeknek, hogy a fogyasztónak nem éri meg megjavíttatni az elromlott készüléket.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×