eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Mit is jelent az egészségügyi kvóták eltörlése

A több-biztosítós rendszerben megszűnne a teljesítményvolumen-korlát. Ez azt jelenti, hogy nem lesz központi rendelkezés arra nézve, hogy egy kórház hány beteget láthat el. Az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi szakértő szerint a biztosítók közötti versenyt növelné az intézkedés, ugyanakkor az egészségbiztosítási alapot megterhelné, ha a kórházak bármennyi beavatkozás költségét elszámolhatnák.

A teljesítményvolumen-korlát bevezetése a legtöbb egészségügyi szolgáltató esetében csak elégedetlenséget váltott ki. A rendszer, amelyben központilag meghatározzák a kórházak havi esetszámát, több mint három éve működik.

Ha egy intézmény túllépi az adott évre megszabott betegellátási számot, az afölötti gyógyításra nem, vagy csak részben kap támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Eddig is elhalasztottak számos műtétet

A legtöbb kórház kevesellte a számára megállapított értékeket, amelyek időszakról időszakra egyébként is csökkentek, miközben ezzel párhuzamosan gazdasági helyzetük egyre rosszabbá vált, az infláció nőtt. A finanszírozott műtétek halasztásával sok helyen megduplázódtak a várólisták.

Korábban egy teljesítményszemléletű, úgynevezett lebegő-pontrendszer működött, a kórházak az elvégzett ellátás után kapták meg a pénzt, igaz a beavatkozások pontértéke havonta változott több tényező miatt.

Ezért fordulhatott elő, hogy papíron az egyik intézményben 9 másodpercenként gipszelték a betegeket.

A könnyelmű elszámolásoknak akart gátat szabni az első Gyurcsány-kabinet az új szabályozással. Most a kormánypártok mégis egyetértenek abban, hogy eltöröljék a teljesítményvolumen-korlátot.

A regionális biztosítók szabnák meg a kvótát

A kvótát a jövőben megalakuló regionális egészségpénztárak határozhatják meg. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a teljsítményvolumen-korlát megszűntetése a kórházaknak és a betegeknek jó; az egészségpénztáraknak azonban nem.

Úgy fogalmazott: ez egy logikus bejelentés volt a minisztertől. Ha ugyanis megszabnának egy ilyen korlátot, akkor az egészségbiztosítási pénztárak nem tudnának versenyezni egymással.
Ha azonban nincs meg ez a korlát, akkor a kórházak növelnék saját teljesítményüket. Ez azonban több pénzbe kerülne a biztosítóknak.

Más szakértő szerint gond lehet az is, hogy az új biztosítási rendszerben a magánbefektetők profitszerzési törekvéseik miatt idővel kizárják majd a nagy kockázatú betegeket, később pedig korlátozhatják a szolgáltatásokhoz való hozzáférést is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 14. 21:58
×
×
×
×