eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Aláírták a koalíciós szerződés mellékletét

Aláírta a koalíciós szerzodés mellékletét Gyurcsány Ferenc, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke. A kiegészítésben a kormánypártok rögzítették a reform irányait és menetrendjét.

Gyurcsány Ferenc, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke vasárnap Budapesten aláírta a koalíciós szerződés mellékletét, amely a kormányfő megfogalmazása szerint világos programot ad a következő egy-két év kormányzásához.

Az - egyebek mellett - az egészségbiztosítási rendszer módosításáról szóló egyezséget tegnap a szocialisták Országos Választmánya és a szabad demokraták Országos Tanácsa is jóváhagyta.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban elmondta: az átalakítás után egy társadalombiztosító mellett 5-8 egészségbiztosítási pénztár lesz majd. Hozzátette: a pénztárakban 49 százalékban jelenhetne meg a magántőke, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat pedig megszüntetnék.

A koalíciós megállapodás kiegészítésében szó van az adócsökkentésről, az igazságosabb közteherviselésről, a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésének programjáról, a közoktatási szegregáció elleni fellépésről, a nyugdíjak értékállóságának fenntartásáról, valamint a pártfinanszírozás átalakításáról is.

A Fidesz szerint a koalíció az emberek felhatalmazása és jóváhagyása nélkül döntött az egész társadalmat érintő kérdésekben.

Navracsics Tibor frakcióvezető azt mondta: az elfogadott intézkedések nem Magyarország, hanem az MSZP és az SZDSZ érdekeit tükrözi. A politikus úgy fogalmazott: a kormánypártok célja a túlélés, de szerinte folytatódnak majd a konfliktusok a szocialisták és a szabad demokraták között.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke arról beszélt, hogy a koalíció megállapodása a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás végét jelenti. Mikola István hangsúlyozta: ha a Fidesz kormányra kerül, azonnal kivonja a magántőkét az egészségbiztosítási ágazatból.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×