eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Aláírták a koalíciós szerződés mellékletét

Aláírta a koalíciós szerzodés mellékletét Gyurcsány Ferenc, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke. A kiegészítésben a kormánypártok rögzítették a reform irányait és menetrendjét.

Gyurcsány Ferenc, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke vasárnap Budapesten aláírta a koalíciós szerződés mellékletét, amely a kormányfő megfogalmazása szerint világos programot ad a következő egy-két év kormányzásához.

Az - egyebek mellett - az egészségbiztosítási rendszer módosításáról szóló egyezséget tegnap a szocialisták Országos Választmánya és a szabad demokraták Országos Tanácsa is jóváhagyta.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban elmondta: az átalakítás után egy társadalombiztosító mellett 5-8 egészségbiztosítási pénztár lesz majd. Hozzátette: a pénztárakban 49 százalékban jelenhetne meg a magántőke, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat pedig megszüntetnék.

A koalíciós megállapodás kiegészítésében szó van az adócsökkentésről, az igazságosabb közteherviselésről, a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésének programjáról, a közoktatási szegregáció elleni fellépésről, a nyugdíjak értékállóságának fenntartásáról, valamint a pártfinanszírozás átalakításáról is.

A Fidesz szerint a koalíció az emberek felhatalmazása és jóváhagyása nélkül döntött az egész társadalmat érintő kérdésekben.

Navracsics Tibor frakcióvezető azt mondta: az elfogadott intézkedések nem Magyarország, hanem az MSZP és az SZDSZ érdekeit tükrözi. A politikus úgy fogalmazott: a kormánypártok célja a túlélés, de szerinte folytatódnak majd a konfliktusok a szocialisták és a szabad demokraták között.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke arról beszélt, hogy a koalíció megállapodása a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás végét jelenti. Mikola István hangsúlyozta: ha a Fidesz kormányra kerül, azonnal kivonja a magántőkét az egészségbiztosítási ágazatból.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×