eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Hamarosan eldől az egészségügy jövője - íme a választék!

Az egészségügyi reform második szakaszában több különböző elképzelés látott napvilágot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár monopolhelyzetének megszüntetésére és a magántőke bevonására. A szocialista és szabaddemokrata politikusok azt ígérik, hogy hat héten belül megtalálják a kompromisszumot.

Legalább négy-öt modellt vázoltak fel politikusok és szakemberek a biztosítási reform második szakaszát megelőzően, és az Államreform Bizottságban most formálódik a kompromisszum arról, hogy milyen szolgáltatások finanszírozását adná át az állam az ugrásra kész magánbiztosítóknak.

Kóka János szabaddemokrata pártelnök és Horváth Ágnes miniszterjelölt szavaiból leginkább annak a három pilléres modellnek a támogatottságára lehet következtetni, amelynek kidolgozója Mihályi Péter, az Államreform Bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetője.

Az ellátások öt csoportba sorolását és öt pilléren nyugvó finanszírozását javasolja Bokros Lajos volt pénzügyminiszter.

A Fidesz a nemzeti bankhoz hasonlóan független nemzeti intézménnyé alakítaná a társadalombiztosítást, és parlamenti felügyelet alá helyezné azt.

A szocialista egészségpolitikusok közül pedig néhányan amellett vannak, hogy a mindenki számára ingyenes alapszolgáltatásokon felül a többletszolgáltatások piacán versenyezzenek az üzleti biztosítók.

Három pillér


A legvalószínűbb változat szellemi atyja, Mihályi Péter, a Veszprémi Egyetem professzora úgy véli: egy magyarországnyi népességet biztonságosan és hatékonyan öt-tíz biztosító tudna ellátni, de üzleti alapon csupán az úgynevezett középső pillér működne, vagyis a nem túl drága és nem életmentő beavatkozások, szakorvosi konzultációk, kisebb diagnosztikai vizsgálatok, mindennapos gyógyszerek.

Az első pillért továbbra is az OEP forrásaiból, tehát a járulékok egy részéből fizetné az állam. Ide tartoznának a népegészségügyi szempontból fontos ellátások, a védőoltások, a tüdőszűrés, iskolaorvosi ellátás, és szintén az állam finanszírozná a harmadik pillért, a nagyon drága műtéteket, illetve a hosszú kezelést igénylő ellátásokat, amilyen például a rákbetegség vagy a koraszülött ellátás. Ez utóbbi állami kasszából történő fizetése is garantálhatja, hogy az üzleti biztosítók ne akarjanak a betegek között válogatni.

Inkább öt?


A Bokros Lajos-féle öt pilléres változat egyedül a megelőzést tartaná állami finanszírozásban, a többi szolgáltatás költségeinek fedezésében öt forrásra épít: a költségvetésre, az egészségbiztosításra a kötelező, illetve az önkéntes magánbiztosítókra, és a betegek önrészére, egyebek mellett a vizitdíjra.

A kompromisszum megszületését ugyan a koalíciós partnerek a nyilatkozatok alapján biztosra veszik, az egyedüli közös nevező egyelőre a törvényes garancia szükségességének hangsúlyozása, hogy minden magyar állampolgárnak legyen biztosítása - szegényeknek és gazdagoknak egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×