eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Mélyülő ellentét a koalíciós pártok között?

A felsőoktatási intézmények állami gyámság alatt működnek, ezért lehetővé kell tenni az egyetemeknek, hogy non-profit gazdasági szervezetté alakuljanak, és így az állami vagyonnak ne csak a kezelői, hanem a tulajdonosai legyenek - mondta a fejlesztéspolitikai államtitkár. A felsőoktatási szakállamtitkár azonban kijelentette: az állam nem vonul ki a felsőoktatásból.

Az egyetemek nem rendelkeznek a saját ingatlanaikkal, így például nem lehet egységesen kialakítani a campusokat, megalkudni egymással az ingatlancserékben és támogatási rendszerekben. Ez most a minisztériumi bürokrácia időhúzásának van kitéve - mondta az InfoRádiónak a fejlesztéspolitikai államtitkár.

Magyar Bálint hozzáfűzte: ezért lehetővé kellene tenni, hogy az egyetemek közhasznú társaságként, azaz non-profit formában működjenek, hiszen ettől az intézmények még állami tulajdonban maradnának.

Ellentét

Az SZDSZ kiáll Magyar Bálint javaslata mellett, a szocialista vezetésű oktatási tárca szerint azonban a kérdés nincs napirenden.

A liberális politikus közölte: az elképzelést felvetették az Állami Reformbizottság előtt, a szervezet pedig felkérte az oktatási tárcát, hogy vizsgálja meg a lehetőségeket.

A tárca ezt még nem tette meg, Magyar Bálint szerint azonban erre is sor kerül.

Hozzátette: a felsőoktatási törvény módosításáról a parlament dönt majd.

Nehezített körülmények?

Magyar Bálint szerint ma a felsőoktatási intézmények állami gyámság alatt állnak, a gazdálkodási autonómiát illetően kiskorúként kezelik őket.

"Zsákban futunk, és egyszer ezt a zsákot le kéne vágni a felsőoktatási intézmények lábáról, hogy szabadabban tudjanak futni" - tette hozzá a fejlesztéspolitikai államtitkár.

Az SZDSZ-es politikus szerint a kérdésnek nincs köze a koalíció fennmaradásához.

Emlékeztetett: programjukban és a koalíciós megállapodásban is szerepel, hogy tovább bővítik az egyetemek és főiskolák gazdálkodási szabadságát.
Az oktatási tárca nemet mond

A felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádiónak elmondta: nem támogatják a rendszer ilyenfajta átalakítását, az állami vagyon állami tulajdonban marad, azt nem lehet bevinni egy gazdasági társaságba. A vagyon kezelője az intézmény marad.

Be lehet vinni azonban gazdasági szervezetekbe a szellemi produkciót, az innovációt - tette hozzá Manherz Károly.

A szakértő kijelentette: nem támogatják, hogy minden egyetem és főiskola non-profit gazdasági szervezetté alakuljon, mert az állam nem akar kivonulni a felsőoktatásból vagy a kutatásból, bár nem szeretné megsérteni az egyetemek autonómiáját sem.

Manherz Károly szerint az Új Magyarország Fejlesztési Tervből befolyt összegeket a jelenlegi módon is tudják fogadni az intézmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×