eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minden, amit a Kossuth téri kordonbontásról tudni érdemes - képek, videó

Polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett a Fidesz: a képviselők elbontották a Kossuth téri kordonokat. A koalíciós pártok szerint elfogadhatatlan a legnagyobb ellenzéki párt akciója. A rendőrség visszaállította a kordont, este mintegy ezer ember tüntetett a Kossuth téren. Az államfő szerint a Fidesz felelős a társadalmi következményekért is.

A fideszes parlamenti és EP-képviselők, akik 10 órakor a Parlament Felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette: polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést.

Szájer József arról beszélt: a Kossuth teret több mint száz napja azért tartja lezárva a rendőrség, mert a kormány nem tudja elviselni, ha a polgárok szabad gyülekezési jogukat gyakorolják.

Magyarországon súlyosan megsértik a gyülekezési jogot és korlátozzák a magyar polgárokat véleményük kinyilvánításában - hangsúlyozta a politikus.

A téren szolgálatot teljesítő rendőrök nem avatkoztak közbe, meglepődve nézték a kerítést bontó képviselőket.

A Fidesz honlapján megnézheti az eseményről készült videót is!

Orbán: szeretjük a demokráciát

Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke tarthatatlannak nevezte a Kossuth téri helyzetet, hozzátette, hogy a demokrácia védelméből mutattak példát.

"Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - jelentette ki a volt miniszterelnök.

"Mi szeretjük a demokráciát, el vagyunk kötelezve mellette és ilyenkor cselekszünk" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre.

Valamint arra is, "hogy legyenek határozottak álljanak ki és védjék meg a demokráciát" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, vállalják, amit tettek, nem hivatkoznak mentelmi jogukra.

Akkor sem, ha a rendőrség intézkedni akarna az ügyben, mert azt gondolják, hogy elfogadhatatlan 17 évvel a rendszerváltozás után az a képtelen helyzet, hogy a "kormány támogatásával, egyértelmű bíztatására a rendőrség alkotmány- és a jogsértő intézkedéseket hoz" - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e tömeggyűlésre pénteken, a Fidesz elnöke azt mondta: nem számítanak semmire, mert "konspiráltak", így csak néhányan tudták, hogy mi fog történni.

<

Forrás: www.fidesz.hu (képgaléria)

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke közölte: azt várják, hogy a Kossuth teret műveleti területté nyilvánító Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány még ma lemond posztjáról.

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Révész Máriusz képviselő egyaránt úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerintük a téren folytatódhatnak a kormányellenes tüntetések.

Kijelentették, hogy bár ilyen értelmű döntés még nincs, a Fidesz is szervezhet tiltakozó akciót a Kossuth Lajos térre.


A KDNP is egyetért

A KDNP egyetért és szolidaritást vállal azzal, hogy a Fidesz képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották a Kossuth téri kordont - közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

Ha Budapesten lennének a kereszténydemokrata képviselők, akkor ők is bontanák a kordont - mondta a szóvivő.

Hozzátette: a KDNP jelenleg a Somogy megyei Csurgón tartja kihelyezett frakcióülését.

{{keretes_cim}}

"A politikai tiltakozás sajátos típusa a fejlett polgári demokráciákban. Nincs általánosan elfogadott fogalmi meg­ha­tá­ro­zása. Többnyire azt a szándékos, nyilvános és erőszakmentes, ugyanakkor jogellenes cselekvést jelenti, amelynek célja nem az adott ország teljes jogrendjének, hanem bizonyos jogi normáknak, ill. a kormány politikájának a megváltoztatása egy magasabb rendűnek tekintett erkölcsiség és igaz­sá­gos­ság alapján. Alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a úgymond a ren­del­ke­zés­re álló jogállami eszközökkel a cél már nem érhető el és ha nem származik belőle nagyobb sérelem, mint amelyet el akar hárítani." (forrás: Magyar Virtuális Enciklopédia)

Nyakó: a Fidesz a magyar jogrenddel szállt szembe

Az MSZP szerint nem hőstett, hanem provokáció az, hogy a Fidesz képviselői lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont - mondta Nyakó István, a szocialista párt szóvivője.

A Fidesz nem a kormánnyal, nem is a rendőrséggel, hanem Magyarország jogrendjével szállt szembe - közölte az Inforádióval.

Nyakó István azt mondta: ez nem politika, és nem hőstett, hanem provokáció, amely a Magyar Köztársaságot érte.

Ha valaki jogellenes cselekedetet követ el, vállalnia kell a felelősséget - tette hozzá.

Gusztos: majomparádé

Gusztos Péter szabad demokrata képviselő politikai majomparádénak nevezte, hogy a Fidesz képviselői lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont.

A politikus úgy vélekedett, hogy a legnagyobb ellenzéki párt képviselői visszaéltek mentelmi jogukkal.

Egyetlen egy parlamenti képviselőnek sincs felhatalmazása arra, hogy önkényesen, fizikailag így közbeavatkozzon - jelentette ki, hozzátéve, hogy a megoldás nem ez.

Emlékeztetett, a politikai elemzők a tavasz nagy kérdéseként beszéltek arról, hogy vajon a Fidesz a konszolidált parlamenti politizálás, vagy pedig az utcai radikalizmus útját választja az őszi események után.

"Nem kellett sokat várnunk, hogy erre megadja a választ maga a Fidesz, illetve a vezetője, Orbán Viktor" - mondta Gusztos Péter.

Kuncze: Orbán Viktor és anarchista társai

Az SZDSZ elnöke szerint a Fidesz Kossuth téri, kordonbontó akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogadhatatlan. Kuncze Gábor kijelentette: "Orbán Kelemen" balladáját látja kibontakozni, vagyis amit lebontanak nappal, felépítik éjjel.

A liberális párt elnöke szerint a Fidesz politikusai nem veszik észre, hogy képviselőként a felelősségük nőtt, nem pedig felelőtlenségük.

Kuncze Gábor hozzátette: amit most műveltek, az egy rövid ideig tartó kerítésbontás és egyébként egy beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, amit ezért elfogadhatatlannak tart. Részletek itt!

Dávid: a Fidesz falat épített

A Fidesz lebontott egy kerítést, de ezzel egy falat húzott a törvényes megoldások és az általa támogatott agresszív politika közé - közölte az MDF elnöke az InfoRádióban.

Dávid Ibolya szerint ez a fideszes politika csak a kormány és Gyurcsány Ferenc érdekeit szolgálja, eltakarja a kormányzati hibákat és megbélyegzi a magyar jobboldalt.

Az MDF várja a felelős fideszes politikusok elhatárolódását - tette hozzá.

Danks: a jogszabályokat be kell tartani

A kormánynak az az elvi álláspontja, hogy a jogszabályokat mindenkinek, köztük az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk - mondta a kormányszóvivő.

Danks Emese azt is hangsúlyozta, minden, a rendőrség jogszerű intézkedésével szemben történő fellépés jogszerűtlen.

Hozzátette: a rendőrség jogszerűen fog eljárni, és megteszi a szükséges intézkedéseket.A Fidesz korábban már kérte a bontást

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Szájer József, a párt EP-frakciójának képviselője szerdán levélben szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében.

A kormányszóvivő akkor válaszul azt közölte, hogy a téren álló kordonok eltávolítása a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik.

Petrétei József igazságügy-miniszter kifejtette: a rendőrségi törvény szerint csak az országos rendőrfőkapitány útján adhat egyedi utasítást, így a BRFK vezetőjének intézkedésével kapcsolatban nem rendelkezik a határozat megsemmisítésének jogával.

<

Forrás: www.fidesz.hu (képgaléria)

A Kossuth teret október 22-ről 23-ára virradóra ürítették ki, és zárták le kordonokkal.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány a rendőrségi törvény egyik paragrafusára és egy 1996-os kormányrendeletre hivatkozva rendelte el a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítását októberben és novemberben.

Az erről szóló határozatokat a rendőrség saját honlapján hozta nyilvánosságra.

A Gergényi Péter által jegyzett dokumentum szerint a "szükséges ideig, a biztonsági kockázat fennállásának időtartamáig" lesz műveleti terület a Kossuth Lajos tér.

Petrétei: a jogrenddel szemben cselekedtek

A fideszes képviselők a jogrenddel szemben cselekedtek, amikor elbontották a Kossuth téri kordont - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter. Petrétei József arról is beszélt, hogy nem ad utasítást rendőri intézkedésre.

Mint mondta, ha valakinek kifogása van egy rendőri fellépés, jelen esetben a kordon felállításával kapcsolatban, akkor számos jogorvoslati lehetőség áll előtte. Szavai szerint először közigazgatási, majd bírói úton lehet megoldani a kérdést.

Szili: a képviselőknek vállalniuk kell a felelősséget

Hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak, amiért azoknak a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik ebben részt vettek - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, miután a frakcióvezetőkkel és a miniszterelnökkel egyeztetett pénteken.

Kérdésre válaszolva azt mondta: korai még a fideszes képviselők mentelmi jogának kérdésével foglalkozni. Emlékeztetett arra, hogy a parlamenti frakciók hetek óta egyetértenek abban, hogy szükségtelen a kordon a parlament körül, és emiatt már több levelet is írt az illetékes szervekhez, akik döntenek arról, hogy fenn kell-e tartani a műveleti területet.

"Nyilvánvaló, hogy a pénteki események eldöntik, hogy a kordon szükséges-e vagy sem. Sajnálom, hogy ez idáig fajult" - hangoztatta a házelnök.

4

Ombudsman: jogszerűtlen a bontás

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese személyesen is szemtanúja volt a kordonok elbontásának és a rendőrök felsorakozásának; Takács Albert veszélyesnek látja ezt a spontán megmozdulást.

Az ombudsman hangsúlyozta: időszerű indokának kell lennie egy térelzárásnak, és szerinte ez nem biztos, hogy fennáll; ugyanakkor önhatalmúan fellépni akkor sem lehet, ha valaki valamilyen rendőri fellépést jogellenesnek tart.

Ez egy veszélyes és kényes helyzet, hiszen a vaskorlátok eltávolítása sem jogszerűen történt - tette hozzá.

Szikinger: megengedhető fellépés

Szikinger István alkotmányjogász szerint a kordon jogtalanul került a Kossuth térre, így az azzal szembeni fellépés megengedhető.

Ha a rendőrség azonban úgy véli, hogy a saját intézkedése jogszerű, akkor őrizetbe is veheti a kordont lebontó országgyűlési képviselőket. A végső döntést a bíróság hozza majd meg - hangsúlyozta Szikinger István.

Az alkotmányjogász szerint az mindenesetre kiderült, hogy a kordon nem alkalmas a képviselők védelmére, hiszen következmények nélkül el lehetett bontani.

Szikinger István a fideszes képviselők cselekedetét nem tartja polgári engedetlenségi mozgalomnak, mert nem jogszerű, hanem jogszerűtlen állapot ellen lépnek fel.

Magyar: jogtalanság jogtalansággal nem kezelhető

Magyar György ügyvéd az InfoRádióban azt mondta: jogtalanságot egy másik jogtalansággal nem lehet kiküszöbölni, és a parlamenti képviselőknek pozitív példát kellene mutatniuk.

A szakember szerint sokkal jobb lenne, ha a képviselők inkább a jog útját járnák, és kordonbontás helyett bejelentésekkel, feljelentésekkel, interpellációkkal, bírósági beadványokkal próbálnák elérni a céljukat.

"De az, hogy engedetlenséget mutatnak azok, akiket jogalkotónak választottak, nem tudom, hogy ez pozitív-e" - fogalmazott Magyar György.

Az ügyvéd úgy véli: nem fogadható kell, hogy ha egy jogtalanságot látok, akkor odamegyek, és erőszakkal megváltoztatom.

Helsinki Bizottság: felelőtlen és káros

A Magyar Helsinki Bizottság felelőtlennek és károsnak tartja azt, hogy Fideszes parlamenti és európai parlamenti képviselők elbontották a Kossuth téren a kordont. A bizottság társelnöke hangsúlyozta: a kordon felállítását jogszerűtlennek tartotta, ugyanakkor annak elbontását jogi úton kellett volna elérni.

Kádár András Kristóf hozzátette: ezért először a rendőrséghez fordultak, mivel a közigazgatási eljárás gyorsabb, mint a bírósági, de ez nem jelentette azt, hogy a bíróság segítségét ne kérnék, ha a rendőrségi határozattal nem értenének egyet.

Lövétey István: a mentelmi jog nem mentesít minden alól

Lövétey István alkotmányjogász úgy véli: hogy a mentelmi jog nem mentesíti minden esetben azokat a képviselőket, akik elbontották a Kossuth téri kordont. A jogász szerint tettleges jogsértés még polgári engedetlenség jogcímén sem elfogadható.

5

Péntek délutántól becslések szerint mintegy ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, hogy tüntessen a kormány és a budapesti rendőrfőkapitány távozását követelve.


Péntek délutáni gyülekező a Kossuth téren (fotó: InfoRádió - Albert Dénes)

A rendőrség nem bízott semmit a véletlenre, így a rendfenntartók is körülbelül annyian lehettek, mint a demonstrálók.

A szónokok - köztük például Gonda László, a tavaly szeptemberi tüntetéssorozat egyik szervezője, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője - a délután során azt hangsúlyozták, hogy joguk van a téren tüntetni, "ha nem lenne, nem demokrácia, hanem diktatúra lenne".

A tüntetők erőszakmentességre szólítottak fel, valamint felkérték a rendőrséget, hogy ha parancsot is kapnak, ne oszlassák fel a tömeget. Részletek itt!

6

Sólyom: a Fidesz jogellenes, a kordon aggályos

Közleményben reagált Sólyom László köztársasági elnök a történtekre. "A Fidesz Európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen elbontották a Kossuth téri rendőrségi kordont, és bejelentették, vállalják tettük jogi következményeit.

Felelősségük azonban kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. (...) Nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem" - fogalmaz Sólyom László köztársasági elnök közleménye.

A Fidesz üdvözölte az államfő közleményét

A Fidesz üdvözölte, hogy az államfő megszólalt a kordon ügyében, ami az ellenzéki párt közleménye szerint a magyar embereket választja el a szabadságuktól.

A Fidesz egyértelműen alkotmányellenesnek tartja a rendőrség eljárását és az emberek szabadságjogainak korlátozását. A közlemény úgy fogalmaz, hogy párt elutasítja a vasfüggöny-politikát.

A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor nem reagált Sólyom László köztársasági elnöknek arra az észrevételére, hogy az ellenzéki pártnak vállalnia kell tette társadalmi következményeit is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×