eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Számvevőszék: nem kell pótköltségvetés

Nem kötelező pótköltségvetést készíteni az államháztartás jelenlegi helyzetében - mondta az InfoRádiónak az Állami Számvevőszék elnöke. Kovács Árpád hozzátette: régóta szorgalmazzák, hogy szűkítsék a mindenkori kormányok mozgásterét a költségvetés túllépésében.

A számvevőszék vezetője közölte: az államháztartási törvény határozza meg a pótköltségvetés készítésének kereteit; a szabályozás a pillanatnyi számok alapján nem írja elő pótköltségvetés összeállítását.

Kovács Árpád elmondta: a pótköltségvetés és a költségvetés módosítása között az a lényegi különbség, hogy előbbinél a költségvetés egész struktúráját újradolgozzák, utóbbinál csak egyes tételeket változtatnak meg.

Egy pótköltségvetés elkészítése három-négy hónapot vesz igénybe, ezért ha májusban el is kezdené ezt a munkát az új kormány, akkor is csak szeptemberre készülne el, és a folyamat rácsúszna a következő büdzsé elkészítésének folyamatára - tette hozzá az Állami Számvevőszék az elnöke.

Jelenleg politikai döntés kérdése, ki mikor óhajt pótköltségvetést készíteni - összegzett az ÁSZ elnöke.

Kovács Árpád hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék többször is szorgalmazta, hogy szűkebb határidőhöz, és az előirányzathoz képesti eltérés nagyságához legyen kötve a pótköltségvetés készítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×