eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Török Gábor: meglepő az SZDSZ önkorlátozása

Az MSZP és az SZDSZ megállapodása azt mutatja, hogy a két párt, de különösen az SZDSZ számára a koalíciós érdek volt a legfontosabb, nem pedig a saját szavazatmaximalizálása - mondta Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ha egy 6,5 százalékos párt egy 43 százalékos párttal kölcsönös visszaléptetésben állapodik meg, akkor általában nem az 55 aránylik a 3-hoz megoldást szokták alkalmazni, a kisebb párt jóval nagyobb arányt kérhetne ennél - nyilatkozta a Vision Consulting politikai elemző cég igazgatója.

Az MSZP és az SZDSZ hétfőn állapodott meg a képviselőjelöltek visszaléptetéséről, ennek értelmében 55 választókerületben az SZDSZ, háromban az MSZP jelöltje lép vissza.

Török Gábor szerint ennek az eloszlásnak a koalíció egésze szempontjából van racionalitása, mert a koalíció számára az a biztonságosabb, ha a lehető legkevesebb olyan választókerület van, ahol az MSZP-seknek kell átszavazni a rosszabbul álló szabad demokrata jelöltekre, hiszen ott veszhet el a több szavazat.

Például van egy 40 százalékos szocialista és egy 10 százalékos SZDSZ-es jelölt. Többször bebizonyosodott, hogy az átszavazásnál mintegy 10 százalék szavazó veszik el; a koalíció számára értelemszerűen az a jobb, ha a 10 százalék SZDSZ-szavazó 10 százaléka, nem pedig a 40 százalék MSZP-s szavazó 10 százaléka - hangsúlyozta a politológus.

Meglepő önkorlátozás

Török Gábor a hétfői megállapodást az SZDSZ meglepő önkorlátozásának tartja.

Az SZDSZ-ben ezek szerint fontosabbnak tartották azt, hogy maradjon a kormány, minthogy ők a saját mandátumaikat maximalizálják a megállapodásban - tette hozzá a szakember.

A politológus szerint ez az önálló párt koncepciójának némileg ellentmond, és inkább a koalíciós szempontokat erősíti.

Török Gábor azt mondta: ezt az érzetet erősíti, hogy a három szocialista visszalépés olyan helyeken történt, ahol nagyon jól álltak a szabad demokraták. Pető Iván és Gegesy Ferenc húsz százalék fölött szerepelt, Kuncze Gábor pedig hagyományosan erős Szigetszentmiklóson.

Ráadásul Budapesten az MSZP-SZDSZ együttszavazás jobban is szokott működni, így ezen a három helyen szinte semmit sem kockáztattak azzal, hogy az első fordulóban jobban szereplő szocialista jelölteket léptették vissza - tette hozzá a szakember.

Az ország egyébként tele van 15-20 százalékos SZDSZ-es jelöltekkel, de úgy tűnik, nem akarták elkövetni a 2002-es hibát, hogy vidéki választókerületekben, például Balmazújvárosban vagy Kalocsán, az SZDSZ-es polgármester javára léptették vissza a jobban szereplő szocialista jelöltet, és végül az SZDSZ-esek alulmaradtak a Fidesz jelöltjével szemben - hangsúlyozta a Vision Consulting igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×