Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: meglepő az SZDSZ önkorlátozása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP és az SZDSZ megállapodása azt mutatja, hogy a két párt, de különösen az SZDSZ számára a koalíciós érdek volt a legfontosabb, nem pedig a saját szavazatmaximalizálása - mondta Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ha egy 6,5 százalékos párt egy 43 százalékos párttal kölcsönös visszaléptetésben állapodik meg, akkor általában nem az 55 aránylik a 3-hoz megoldást szokták alkalmazni, a kisebb párt jóval nagyobb arányt kérhetne ennél - nyilatkozta a Vision Consulting politikai elemző cég igazgatója.

Az MSZP és az SZDSZ hétfőn állapodott meg a képviselőjelöltek visszaléptetéséről, ennek értelmében 55 választókerületben az SZDSZ, háromban az MSZP jelöltje lép vissza.

Török Gábor szerint ennek az eloszlásnak a koalíció egésze szempontjából van racionalitása, mert a koalíció számára az a biztonságosabb, ha a lehető legkevesebb olyan választókerület van, ahol az MSZP-seknek kell átszavazni a rosszabbul álló szabad demokrata jelöltekre, hiszen ott veszhet el a több szavazat.

Például van egy 40 százalékos szocialista és egy 10 százalékos SZDSZ-es jelölt. Többször bebizonyosodott, hogy az átszavazásnál mintegy 10 százalék szavazó veszik el; a koalíció számára értelemszerűen az a jobb, ha a 10 százalék SZDSZ-szavazó 10 százaléka, nem pedig a 40 százalék MSZP-s szavazó 10 százaléka - hangsúlyozta a politológus.

Meglepő önkorlátozás

Török Gábor a hétfői megállapodást az SZDSZ meglepő önkorlátozásának tartja.

Az SZDSZ-ben ezek szerint fontosabbnak tartották azt, hogy maradjon a kormány, minthogy ők a saját mandátumaikat maximalizálják a megállapodásban - tette hozzá a szakember.

A politológus szerint ez az önálló párt koncepciójának némileg ellentmond, és inkább a koalíciós szempontokat erősíti.

Török Gábor azt mondta: ezt az érzetet erősíti, hogy a három szocialista visszalépés olyan helyeken történt, ahol nagyon jól álltak a szabad demokraták. Pető Iván és Gegesy Ferenc húsz százalék fölött szerepelt, Kuncze Gábor pedig hagyományosan erős Szigetszentmiklóson.

Ráadásul Budapesten az MSZP-SZDSZ együttszavazás jobban is szokott működni, így ezen a három helyen szinte semmit sem kockáztattak azzal, hogy az első fordulóban jobban szereplő szocialista jelölteket léptették vissza - tette hozzá a szakember.

Az ország egyébként tele van 15-20 százalékos SZDSZ-es jelöltekkel, de úgy tűnik, nem akarták elkövetni a 2002-es hibát, hogy vidéki választókerületekben, például Balmazújvárosban vagy Kalocsán, az SZDSZ-es polgármester javára léptették vissza a jobban szereplő szocialista jelöltet, és végül az SZDSZ-esek alulmaradtak a Fidesz jelöltjével szemben - hangsúlyozta a Vision Consulting igazgatója.