Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Katasztrófaturizmus a repülőbaleset helyszínén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatódott a csütörtök este lezuhant szlovák katonai szállítógép roncsainak összegyűjtése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen. A környéket továbbra is rendőrök és határőrök biztosítják, mert megindultak az érdeklődő civilek a helyszínre.

A roncsok gyűjtését az éjszakai órákra felfüggesztették. Szombat reggel azonban a határőrök, rendőrök, katonák és tűzoltók ismét elkezdték a szétszóródott tárgyak és roncsok összeszedését. A maradványokat Kassára szállítják.
/>
/>A tűzoltókat megviselték a helyszínen látottak, mert ilyen jellegű szerencsétlenség még nem fordult elő Magyarországon - mondta el az InfoRádiónak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
/>
/>A katasztrófa helyszínét továbbra is biztosítják, mert megjelentek a „katasztrófa-turisták” a térségben.
/>
/>

A tűzoltóknak péntek kora délután sikerült kiemelniük a roncsokból a holttesteket. Az áldozatok földi maradványait először Hejcére, majd Kassára vitték.
/>
/>Az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. Az orvosok szerint csodával határos, hogy a férfi könnyű sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget.
/>
/>A szakemberek a repülőgép fekete dobozát Szlovákiába szállították. A roncsok vizsgálatát azonban a Magyar Katonai Légügyi Hivatal végzi majd Kassán.
/>
/>A szerencsétlenség Hejce és Telkibánya között, lakatlan területen, egy hegyvidéki, erdős részen történt, ezért a roncsot csak gyalog lehetett megközelíteni. A repülőgép 300-400 méter hosszan és 30 méter szélességben tarolta le a fák koronáját, majd a hegyoldalnak csapódott.
/>
/>A gép radarjelét nem sokkal este fél 8 után vesztette el a HungaroControl, a légiirányításért felelős cég, de addigra már átadta a katonai gép felügyeletét a szlovák hatóságnak.
/>
/>

{{keretes_cim}}

A szlovákiai lapok szombati számukban közölnek először helyszíni beszámolókat a repülőgép balesetéről. A liberális SME elismeréssel ír a szerencsétlenséghez legközelebb eső település, Hejce polgármestere és a helyiek segítőkészségéről. A lap hangsúlyozza: Rohály Géza polgármester elhatározta, hogy emlékművet állítanak a falu feletti dombon meghalt szlovák katonáknak.


/>