Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hétvégén mínusz 20 fok is lehet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégére Magyarországot is eléri az a hideg szibériai levegő, amely miatt Moszkvában jelenleg mínusz 30 fok körüli a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban azt mondta: a Kárpátoknak köszönhetően már valamivel enyhébb lesz az ideérkező sarkvidéki levegő, de az ország északkeleti területein mínusz 20 fokos hideg is előfordulhat.

Oroszország európai részén több mint húszan haltak meg egy nap alatt a nagy hidegben. Több nagyvárosban mínusz 30 Celsius fokot mértek kedd éjjel.

A meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét végéig tart a térségben a rendkívüli hideg.

Nadrai Attila azt mondta: Moszkvától északra nappal is mínusz 28 fokot mértek. Ez a hideg pillanatok alatt fagyási sérüléseket okozhat.

A hideget az Északi-sark és Szibéria felől érkező levegő okozza. A hideget konzerválja a vastag hó és a derült idő.

Moszkvában korlátozták az áram felhasználást a hatóságok. Több helyen lekapcsolták a díszkivilágítást és a reklámfényeket, Jurij Luzskov polgármester pedig elrendelte a nem élelmiszert árusító üzletek bezárását.

A nagy hideg miatt Észtországban fokozott készültségbe helyezték a közműhálózatokat és a mentőszolgálatokat, a legtöbb iskolában pedig tanítási szünetet rendeltek el.

Németországban hárman haltak meg a havazás miatt bekövetkezett közlekedési balesetekben. A bajor hegyekben 27 centiméternyi friss hó hullott.

Norvégiában több ezer háztartás maradt áram nélkül, mert a hó súlya alatt kidőlt fák vezetékeket szakítottak le. A havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben is.