eur:
385.47
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Londonban bevált a dugódíj

Londonban 2003 februárja óta van dugódíj, amit most brit vidéki nagyvárosokban is készülnek bevezetni. Az intézkedés meghozta a várt eredményt: hétköznap könnyebb autózni Londonban.

A dugódíj bevezetését 2003 elején elégedetlenkedve fogadták a londoniak. Elsősorban a belvárosi üzletek, például az Oxford Street híres nagyáruházai tiltakoztak az üzleti forgalom visszaesésétől tartva.

A dugódíjat azonban csak hétfőtől péntekig kell fizetni és az angolok általában szombaton, újabban vasárnap végzik a nagybevásárlásaikat, amihez nem elég a metró vagy a busz, autóra van szükség. Vasárnap szinte valamennyi üzlet nyitva tart.

A forgalom, amely épp oly bénult volt, mint Budapesten csúcsidőben, valóban megjavult, és végre az autóbusz is használható tömegközlekedési eszközzé vált, különösen a buszsávok szaporodása után.

Most azt tervezi London polgármestere, hogy a légtisztaság érdekében felemelt dugódíjat vezet be a nagyobb kipufogógáz-kibocsátású autók ellen.

A dugódíjat nemrég emelték, jelenleg nyolc font, azaz körülbelül 2600 forint egy-egy alkalomra, viszont, ha a behajtás másnapján fizeti ki az autós, akkor tíz font, tehát mintegy háromezer hétszáz forint.

Az autós betér egy kijelölt trafikba, benzinkúthoz vagy parkolóhoz, leszurkolja a pénzt, nyugtát kap, és a rendszáma bekerül a számítógépes rendszerbe. Ha nem fizet, a gépkocsiját egy automata a behajtáskor lefényképezi, és máris postázzák a fényképes büntetést.

A dugódíj alá eső területet épp a közelmúltban terjesztették ki, most már akkora, mint egész Budapest. Az intézkedés hatására persze ismét zúgolódni kezdtek.

Kezdetben reggel héttől este hétig tartott a dugódíj érvénye, ezt újabban este hatra csökkentették, mert a színházba, hangversenyre, moziba igyekvők panaszkodtak.

Lényegesen kevesebben ülnek autóba a dugódíj bevezetése óta, a London belvárosában elkért parkolási díjak amúgy is csillagászatiak, és az ellenőrök kegyetlenül büntetnek, mert eszerint kapnak prémiumot.

A buszjáratokat ugyan sűrítették, de a metrón csúcsforgalmi időben nagyon nagy a zsúfoltság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Új atomfegyvert állított szolgálatba Oroszország, részben kiűzték az ukrán erők az oroszokat Vovcsanszkból - Háborús híreink szerdán

Az orosz fegyveres erők szolgálatba állították a nukleáris töltet hordozására is alkalmas Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát. Miközben tovább folynak a harcok Harkiv megye Oroszországgal határos területein, az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régió ellen is támadás indulhat. Az ukrán vezérkar szerdai jelentése szerint csapataiknak részben sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket Vovcsanszkból. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×