eur:
395.41
usd:
365.9
bux:
70434.29
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Hosszabb interjút adott péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Kossuth rádióban.

A teljes interjút itt tekintheti meg:

A merényletről

Elsőként a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről és az amiatt kialakult helyzetről beszélt.

"Emlékszem, amikor Szerbiában Zoran Djindjic volt miniszterelnököt lelőtték. Ez a területe Európának egy veszélyes vidéknek számít. Mindenki megrendült, megdöbbent. Azt mondogatják az emberek, hogy ide jutott Európa. Hogy az erőszak szintje ide nőtt, azon viszont nem lehet senki meglepve" - értékelt a kormányfő.

Amikor elkezdődött az ukrajnai háború, akkor szerinte elkezdődött a békepárti Európa háborúpártivá válása; az európai vezetők felfogásában "az erőszak a mindennapok részévé vált", amikor Ukrajnába először csak sisakokat akart küldeni, de ma már fegyvereket küld, és szó van katonákról is.

Orbán Viktor szerint azonban Magyarország azért csatlakozott az EU-hoz, mert van hite abban, hogy ez egy békepárti szerveződés, Robert Ficóért pedig - aki élet és halál között van - "imádkozunk".

"Éppen a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából, nem egyszerűen EP-képviselők személyéről döntünk, ez és az amerikai választások döntenek a háború és béke kérdéséről"

- fogalmazott.

Aláhúzta: most kétszeres erővel kell dolgoznia, de "nem szabad megijedni a békepártiaknak".

A merénylőt háborúpárti, progresszív gondolkodású, baloldali embernek tartja, "bár még meg kell várni, mit mondanak a titkosszolgálatok".

A kormányfő elmondta, a háborúpártiak tárgyalnak most egymással, ezért ment "Alexander Soros és az amerikai külügyminiszter is Kijevbe".

"Libabőrössé" válik, amikor a NATO ukrajnai katonai misszióban gondolkodik, hisz a NATO egy védelmi szövetség, Ukrajna márpedig területileg nem része a katonai védelmi szövetségnek.

Egyetért azokkal, akik úgy gondolkodnak, hogy a háború egyenlő a szenvedéssel, ezért kell most a tábornokoktól visszavenni a politikusoknak és a diplomatáknak az események irányítását, "a háború életek munkáját teszi tönkre, (...) mindenhol háborús árak vannak a boltban".

A történelmi leckéről

Úgy látja, az első világháború idején Tisza István ki akart maradni a háborúból, a béke pártján volt, "ha veszítünk, akkor nagy baj lesz", idézte elődjét, "igaza lett, iszonyatos veszteségeket szenvedtünk el". Aztán "a baloldal szétverte a maradék államerőt", Horthy Miklós igyekezett aztán helyreállítani az országot, de a németek "belenyomtak minket az újabb háborúba".

"Nekünk sikerülni fog", hogy ezúttal elkerüljük a belesodródást az ukrajnai háborúba Orbán Viktor szerint, de ehhez "nemzeti egység kell".

Ebben a helyzetben viszont a baloldal azért kapja a pénzét, hogy háborúpárti álláspontot képviseljen, de "a vezetőknek nem szabad inába szállnia a bátorságának", és szövetségeseket kell találni, ha "Robert Fico most ki is esett".

"Van azért diplomáciai mozgástere a magyar kormánynak ahhoz, hogy szövetségeseket találjon" - folytatta.

A kínai elnök látogatásáról

A kínai elnök múlt heti látogatásáról is szólt.

"Az elmúlt húsz évben Kína gazdasági ereje megduplázódott, Európa viszont elveszítette erejének 20 százalékát. De nemcsak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőségek is. Az én fejemben ez nem egyszerűen egy Kína-kérdés, hanem történelmi fejlődés kérdése. Gyerekkoromban nevettünk, hogy »made in Japan«, de most már ott van Kína is, és érkezik Vietnam; az egész világ részt tud venni a legmagasabb minőségű termelésben, gazdasági aktivitásban" - fejtegette Orbán Viktor, aki szerint azért természetesen nem minden területen Kína a legjobb.

Pénznek, beruházásnak és a világ legjobb technológiáinak is ide kell jönnie szerinte, de nemcsak keleti, nyugati irányból is; "nem hídnak, hídfőnek kell lenni". Példaként említette azt, hogy az autógyárak közül Nyugat és Kelet is Magyarországon van, de már nem csupán a gyártás, a kutatás-fejlesztés is idejön.

Arra a felvetésre, hogy a világfolyamatok inkább a blokkosodás felé mutatnak, azt mondta, az helytelen.

"Miközben kínai távközlési cégeket próbálnak szankciós listákra helyezni, vígan együttműködnek velük" - hozott egy példát arról, szerinte miért viselkedik a Nyugat álságosan ebben a helyzetben. "Valójában versenyzünk a kapcsolatokért. Az, hogy a magyar kormány a konnektivitás mellett teszi le a voksát, arról szól, hogy ne legyünk balekok. Ne a hangjukat halljuk, a kezüket nézzük" - zárta gondolatait.

Címlapról ajánljuk
Rendőri készültség Németországban: szerb huligánok fenik a fogukat az angolokra
Euro 2024

Rendőri készültség Németországban: szerb huligánok fenik a fogukat az angolokra

A német rendőrség szerint ötszáz szerbiai futballhuligán készül arra, hogy verekedést provokáljon a labdarúgó Európa-bajnokság hét végi meccsén, amelyen a szerbek az angolokkal játszanak.

Így néz ki Európa új politikai térképe az EP-választás után

Az előre hozott Franciaországi nemzetgyűlési választásokról, az AfD németországi előretöréséről, Giorgia Meloni megnőtt befolyásáról és Ursula von der Leyen újraválsztási esélyeiről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Viviane, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×