eur:
396.66
usd:
370.52
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
3D generated image of The FLiRT COVID-19 variant which is now the dominant strain globally and in the US, surpassing the JN.1 omicron subvariant.
Nyitókép: Getty Images

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasította a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt Covid-járvány.

A WHO 194 tagállamának képviselői az elmúlt hetekben arról tárgyaltak Genfben, hogy konszenzust találjanak a jövőbeli világjárványok megelőzéséről, az ellenük való felkészülésről és az azokra való reagálásról szóló szerződéstervezetről. Szlovákiát a genfi tárgyaláson a Covid-19-cel kapcsolatos intézkedések felülvizsgálatáért felelős kormánymegbízott, Peter Kotlár képviselte, aki azt mondta, azért nem támogatja az új világjárványügyi egyezmény jelenlegi változatát, mert az elfogadhatatlan a Szlovák Köztársaság számára, „különösen a tagállamok szuverenitásába való homályos és jogtalan beavatkozása, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok elégtelen védelme miatt”.

Véleménye szerint elfogadhatatlan a „globális monopólium” bevezetése egy globális ellátási lánc és logisztikai hálózat létrehozásával. A tagállamok szuverenitásába való beavatkozásnak tartja továbbá azt a kötelezettségvállalást, hogy erőfeszítéseket kell tenni annak biztosítására, hogy az új pandémiás vakcinák szállítására vagy vásárlására vonatkozó szerződések csak kivételesen és korlátozott ideig tartalmazzanak a vásárló kártalanítására vonatkozó záradékokat.

A szlovák ellenzék szerint világraszóló szégyen, hogy Szlovákia egyedüliként elzárkózik a rendeletek elfogadásától, veszélyezteti az ország lakosságának egészségét, és a lépés visszavonását kéri. Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter, a Slovensko Mozgalom parlamenti képviselője úgy véli, hogy „Szlovákia ezzel a lépéssel kizárja magát azok az országok közül, amelyek meg akarják akadályozni egy jövőbeni járvány terjedését”. Az ellenzék követeli, hogy Szlovákia változtassa meg a döntést, és bejelentette, határozatban fogja kérni az egészségügyi tárca vezetőjét, hogy kötelezze magát erre.

Peter Kotlár azonban kitart álláspontja mellett. Szerinte az új szabályozás a gyógyszeriparnak kedvez. Kotlár újra megismételte korábban gyakran hangoztatott állítását is, amely kétségbe vonta, hogy volt-e egyáltalán bármilyen járvány. „Szlovákiában nem volt világjárvány” – jelentette ki a pozsonyi parlament egészségügyi bizottságának ülésén a politikus, aki már korábban is azt állította, ha létezik is a vírus, azt mesterségesen állították elő.

A Kereszténydemokrata Mozgalom felszólította a kormányt, hogy váltsa le a kormánybiztost a világjárvánnyal kapcsolatos álláspontja miatt. „A járványnak sok ezer áldozata volt Szlovákiában, hogyan képes belenézni az áldozatok hozzátartozóinak a szemébe? Sokan ugyanis olyan emberek miatt haltak meg, mint Peter Kotlár, aki kétségbe vonja a járvány létezését” – fogalmazott az ellenzéki párt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×