eur:
390.98
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
First and second class stamps. Royal Mail has said it will increase the price of stamps again next month. The troubled delivery giant said the price of first-class stamps will increase by 10p to ÂŁ1.35 and second-class stamps will increase by 10p to 85p. Picture date: Friday March 1, 2024. (Photo by James Manning/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: James Manning/PA Images via Getty Images

A kínai államot vádolják a britek egy meglepő botrány miatt

Nagy-Britanniában egyenesen a kínai állam szabotázsakciójának nevezték a Kínában gyártott hamis brit postai bélyegek beáramlását. Ha az embernek ilyen bélyeggel küldött levele jön, akkor neki kell állnia az 5 fontos büntetést. A brit vád diplomáciai pengeváltáshoz vezetett.

Hogy miért van a brit postai bélyegeken egy idő óta QR-kód? Azért, mert hamisítják őket, és a bélyegíveket teljesen nyíltan árulják kínai online áruházakban. Az ügyben nyomozást folytató, Telegraph című brit lap szerint ezek a hamis bélyegek „elárasztották” Nagy-Britanniát. A lap azt állítja, hogy négy nagy kínai gyártót azonosított, amelyek készek akár egymillió – immár Károly király képét viselő – hamis brit bélyeget nyomtatni – töredékáron.

Nagy-Britanniában már eddig is állt a bál a posta körül, egyrészt a hibás szoftver miatt csalással vádolt és éveken át meghurcolt több ezer postamester rehabilitálása, másrészt a Royal Mail ama döntése miatt, hogy korlátozza a kézbesítési napokat.

A Kínában történő tömeges bélyeghamisítás ügye a brit parlamentig jutott, ahol bőven vannak a Pekinget nem épp baráti hangnemben emlegető képviselők. Egyesek egyenesen

„gazdasági hadviselésnek”, „hamis pénz nyomtatásának” nevezték a történteket.

A külügyi bizottság elnöke azt követelte a kínai államtól, hogy indítson nyomozást és csapjon le a hamisítványokat „szégyentelenül” gyártó üzemekre. Más képviselők pedig azt, hogy a brit kormány is vonja kérdőre Pekinget, és rendeljék be magyarázattételre a kínai nagykövetet.

Kína londoni nagykövetsége azonban „alaptalannak” és „alacsony szintűnek” nevezte a vádakat és a tevékenységet. „Inkább a Királyi Posta nevet viselő (de nem egyetlen szolgáltató) a Royal Mail „indítson alapos belső vizsgálatot az ellátási láncával kapcsolatban, ahelyett, hogy a média figyelmét keresné... azok a vádak, hogy a hamis bélyegek háborút váltanak ki, teljesen nevetségesek, abszurdak és rosszindulatúak” – vágott vissza Peking diplomáciai képviselete.

A megjegyzés elkendőzi azt a tényt, hogy brit postai bélyeget független kisboltokban és éjjel-nappali boltokban is lehet venni, és az ő bélyegbeszerzéseiket nem a Királyi Posta ellenőrzi. Minden bélyegen van viszont QR-kód, ami hamis biztonságérzetet adhat a levelek feladóinak.

A kínai állam érintettségének vádját Alan Mendoza, a Henry Jackson Társaság nevű „nemzetbiztonsági kutatóműhely” alapítója fogalmazta meg. Szerinte „elképzelhetetlen, hogy egy ilyen nagy volumenű hamisítási művelet a Kínai Kommunista Párt tudta, sőt, hallgatólagos jóváhagyása nélkül történt, mivel a Párt szigorúan ellenőrzi a gazdaságot”.

Kínát szembesíteni kell a gazdasági hadviselés eme tényével és gazdasági következményei kell legyenek annak, ha nem fékezi meg a dolgot – tette hozzá.

Ezek után mondta azt Alicia Kearns, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke, hogy a kínai állam feladata szembeszállni a hamisítást végző cégekkel.

Hat kérdés, amivel azonosítani lehet a hamis kínai bélyegeket

A Telegraph szakértők bevonásával hat pontba szedte, hogyan lehet kiszűrni a brit postai bélyegnek tűnő, de valójában Kínában gyártott, a hivatalos brit árnál akár 30-szor olcsóbban kínált bélyegeket. Mint a lap megjegyezte, még a Royal Mail sem mindig biztos a dolgában, ha szembekerül velük.

1. Mennyire fényes a bélyeg? Fény felé tartva az ember láthatja a Royal Mail betűit, amelyek hullám formájában jelennek meg a bélyegen. Ami fontosabb: ha a bélyeg felülete túl csillámló, akkor hamis lehet. A digitális kóddal ellátott rész az eredeti bélyegen jobban csillog, mint az uralkodó fejét mutató rész.

2. A kód érintése – egyes szakértők elvetették, hogy a kódot tapintva lehet érezni, hogy az kiemelkedik a papírból és ebből lehet tudni, hogy eredeti bélyeggel van dolga az ügyfélnek. Az egyik, olcsóbb bélyeg esetében a kód valóban kiemelkedik, de a drágább bélyegnél már nem annyira.

3. Hiányoznak-e vagy rossz helyen vannak a biztonsági ovális részek? A 2022-ben bevezetett és matricaszerű bélyegeket biztonsági ovális részekkel látták el. Azaz, ha a felragasztás után valaki le akarja szedni a bélyeget, akkor két ovális darabka kiszakad belőle és a borítékon marad. A hamisított bélyegen azonban nem biztos, hogy megfelelően helyezkednek el ezek a kivágások. Érdemes megnézni, hogy pontosan az S és a T betűk között van-e, középen az egyik ovális elem.

4. Milyen a perforáció fogazata? A hamisított bélyegnek csúcsosabb „fogai” vannak, míg az eredetinek laposabb.

5. Milyen színű a logó? Ezt csak akkor lehet bevizsgálni, ha az ember egyszerre több bélyeget vesz, mert akkor ott lesz az íven a Forest Stewardship Council nevű szervezet hitelesítése. A hamisítók nem vették észre, a különböző árnyalatokat, azaz, hogy az eredeti első osztályú brit bélyeg színe bíbor, még a mellette levő kódé és logóé türkiz. A vásárló viszont észreveheti.

6. Hol vette a bélyeget? Egy szakértő szerint a hamisítók annyira ügyesek, hogy a Royal Mail elsődleges javaslata az, hogy „megbízható forrásból” szerezzék be a bélyeget. A cég az elmúlt évben 300, hamis bélyegeket kínáló hirdetést távolíttatott el az eBay és Amazon webáruházakból és azt mondja: a tőle vásárolt darabok mind eredetiek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×