eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák szénabálákkal torlaszolják el az A15-ös autópályát Argenteuil közelében, Párizstól északra 2024. január 29-én. A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevű szervezet ezen a napon határozatlan idejű blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. A fővárosi agglomerációban nyolcszáz traktor 16 autópályán állított fel útzárakat.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Rossz esetben három napra marad élelme Párizsnak

A növekvő bürokrácia és egyéb terhek miatt tiltakoznak a francia mezőgazdasági termelők. Máshol, két német szupermarket hálózat lett a célpontjuk a szerintük „igazságtalanul alacsony árak miatt”.

Tucatnyi zöld, John Deere traktor és kombájn torlaszolta el Párizs közelében az A4-s autópálya mind a hat sávját, az európai Disneyland-vidámpark közelében. A gazdák hatalmas szénabálákat tettek az útra, miközben a háttérben elakadt kamionok tömegét lehetett látni. A tiltakozók közt feltűnt egy négylábú, Bouchon, a birka is.

Ez csak az egyik helyszín volt, mert ahogy ígérték, „ostromgyűrűbe fogták Párizst”. A gazdák dühösek, mivel visszaestek a bevételeik, miközben egyre inkább fenyegetve érzik magukat a környezetvédelmi rendelkezések, a növekvő papírmunka és külföldi importtermékek miatt.

A mozgalom radikálisabb szárnya azzal fenyegetőzött, hogy „kiéhezteti Párizst”, ami viszont kiváltotta a fő gazdaszervezet bírálatát. „Nem éheztetni akarjuk a francia népet, hanem táplálni. Szóltunk nekik, hogy rossz ötlet Rungisba menni” – mondta Arnaud Rousseau, az FNSEA vezetője annak nyomán, hogy a radikálisabb gazdák blokád alá akarják vonni Európa legnagyobb szabadtéri élelmiszerpiacát.

A „Párizs gyomrának” is nevezett piacon naponta 8 tonna élelmiszer cserél gazdát, ami 12 millió embert lát el. A gazdák 90 traktorral indultak útnak, hogy eltorlaszolják, bár jelezték nekik: ezt már a hatóságok nem fogják eltűrni. Annak ellenére, hogy páncélozott katonai járműveket is útnak indítottak, Gérald Darmanin belügyminiszter azt mondta: utasította a biztonsági erőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet.

Egy kormányügynökség szerint komoly fennakadás esetén a fővárosban csak három napra elegendő élelmiszer maradna. A francia rendőrség 15 ezer főt mozgósított, hogy megakadályozza a traktorok bejutását a fővárosba, valamint más városokba. A dél-kelet franciaországi Cavaillon-ban a gazdák blokád alá vonták az Aldi egyik elosztó központját, előtte pedig egy másik helyszínen, a Lidl logisztikai csomópontját blokkolták. Itt ráadásul még a bejáratot is megrongálta az általuk gyújtott tűz.

„A szupermarketek nagy hasznot zsebeltek be az elmúlt fél évben, de mi nem láttunk belőle semmit.

Azt kérjük, hogy növeljék meg a felvásárlási árat, de azt ne hárítsák tovább a fogyasztókra. Azaz, csökkentsék a profitjukat. Addig maradunk, amíg kell” – mondta egyik képviselőjük. Kedden a német cégek után a gazdák egy hazai hálózat, a Leclert elosztóközpontját is eltorlaszolták, Loire-Atlantique megyében.

A kormány az utóbbi napokban egy sor intézkedéssel próbálta lenyugtatni a gazdákat. Például eltörölte a dízel dotációjának csökkentését és lazább környezetvédelmi szabályozást ígért. Ez azonban nem volt elég a gazdáknak. A francia példán felbuzdulva, belga társaik is blokádokat állítottak fel, míg olasz kollégáik a nagyobb utakon és városközpontokban tiltakoznak. Az akciókat a brit gazdák is üdvözölték, azt hangoztatva, hogy ők ugyanilyen nehézségekkel néznek szembe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×