eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A palesztinokat támogató tüntetés Londonban 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: Neil Hall

A gázai háború Nagy-Britanniában is egyre erősebb hullámokat vet

Több százezer meneteltek a Gáza elleni izraeli támadások leállítását – vagy jóval radikálisabb dolgokat követelve – a hétvégén Londonban. A rendőrség szélsőjobbos tiltakozókat vett őrizetbe, miközben dzsihádista harcosnak öltözött felvonulókat is keres.

A hivatalos hírek 300 ezer felvonulót említenek, egy közel-keleti portál egymillió tüntetőt. Tény: Izrael és a Hamász háborúja többezer kilométerrel távolabb, London utcáin vet hullámokat.

A britek egyik legfontosabb ünnepén, a háborúkban elesettek emléknapjához időzített tiltakozás azt példázta, hogyan hatja át a tribalizmus a brit közéletet. Az ilyenkor viselt pipacs-kokárda árusok egy része elbújt, mert Gáza-párti tüntetők vegzálták őket.

A rendőrök nacionalista, Szent-György keresztes angol zászlót lengető tüntetőkkel és futballhuligánokkal csaptak össze – akik a háborús hősök emlékművének védelmében mentek az utcákra. Félretéve az antiszemitizmust, mert

most a bevándorló és muszlim-párti baloldal elleni fellépés fontosabb volt.

A másik oldalon a baloldal és a szélsőbaloldal – például az ellenzéki Munkáspárt volt vezetője, Jeremy Corbyn azzal intézte el, hogy a nemzeti emléknapon egy idegen konfliktus miatt tüntettek, hogy megjegyezte: „azt mondták nekünk, ne meneteljünk az Emlékezet hétvégéjén. Én pedig azt mondom, hogy azok emlékére vonulunk, akik bármely háborúban vagy konfliktusban haltak meg”.

A tömeg mérsékeltebb része „azonnali tűzszünetet” követelt – a Hamász-terrorra válaszoló és többezer palesztin életet kioltó izraeli offenzíva leállításáért. Mások „Szabad Palesztinát” skandáltak – ami elég ködös ahhoz, hogy maszkírozza azok vágyát, akik a zsidó állam eltörlését és egy „a folyótól a tengerig” terjedő Palesztina létrehozását követelik.

A tiltakozáshoz csatlakozott az utakat blokkoló és műalkotásokat rongáló klíma-csoport, az Extinction Rebellion, amely többszáz gyerekcipőt tett ki – a halott gázai gyerekekre emlékezve. De fotókon látni azt is, hogy közel-keleti kinézetű gyerekek vonultak a „vér a szabadság ára” felirattal, csak a szemüket nem fedő, kendővel fedett és vélhetően dzsihádista homlokpántot viselő fiatalok mellett.

Továbbá, egy fehér, vélhetően brit nő, aki „egyetlen brit politikus sem lehet Izrael barátja” táblával a kezében.

A rendőrség ezt a nőt is keresi, egy másik mellett, aki azt kiabálta a Victoria pályaudvaron, hogy „halál minden zsidóra”, továbbá egy harmadik nőt, aki tábláján kókuszdióhoz hasonlította Sunak miniszterelnököt és a hétfőre leváltott Braverman belügyminisztert. (Azt sugallva, hogy bár a bőrük barna, de belül fehérek – és ezzel úgymond elárulták a származásukat).

Közben vele amúgy nem szimpatizáló Telegraph című konzervatív lap megjegyezte: a szervezők bajkeverőnek nevezték és nem engedték be Peter Thatchell melegpárti aktivistát – aki egyszerre követelte

„az izraeli megszállás” és a „Hamász-diktatúra” végét.

A balosok – akik éveken át próbáltak elnémítani nekik nem tetsző hangokat – most azt akarják, hogy szabadon skandálhassák az Izrael eltörlését jelentő szlogenjüket.

Míg a szélsőjobbosok, akik az ő eltörlés-kultúrájuk ellen harcoltak, hirtelen be akarják tiltatni a nekik nem tetsző tüntetéseket. És közben milliókat bénít meg a közel-keleti téma morális összetettsége. Ők inkább hallgatnak – jegyzi meg a brit lap.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×