eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Mobiltelefonján nézi valaki, amint Donald Trump volt amerikai elnök Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség és konzervatív kommentátor közösségi médiában elérhető műsorának ad interjút Miamiban 2023. augusztus 23-án. Donald Trump, aki a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, nem vett részt ezen a napon republikánus párti elnökjelöltségre pályázó politikusok első hivatalos nyilvános választási vitáján a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Donald Trump "maga döntött arról", hogy nekimegy a 2020-as választási eredményeknek

Donald Trump volt amerikai elnök elismerte: annak idején több helyről figyelmeztették, hogy nem helytállók azok az állítások, amelyek szerint elcsalták a 2020-as amerikai elnökválasztást.

A voks után Trump nemezise, Joe Biden került az elnöki székbe, az ex-elnök el sem ment a beiktatására, viszont hívei még korábban megrohamozták a Kongresszus épületét. Néhányukat nagyon hosszú börtönbüntetésre ítélték.

Trump az eseményekre úgy emlékezett vissza az NBC „Meet the Press” című elismert műsorának adott hosszú interjúban, hogy nem sokkal az elnökválasztások után számos embertől kapott tanácsot, de

az ő döntése volt, hogy kitartott ama állítása mellett, hogy valójában ő nyert és ezért megpróbálta érvényteleníttetni az eredményeket.

Ezek az erőfeszítései abban csúcsosodtak ki, hogy nemrég vádat emeltek ellene. Valójában már a sokadik perére készülhet fel, de ez úgy tűnik, egyelőre nem zavarja, mert magasan a legnépszerűbb a potenciális republikánus elnökjelöltek körében.

Jack Smith különleges ügyész vádiratának alapvetése az, hogy Trump tudta, hogy a állításai hamisak, mivel közeli tanácsadói megmondták neki, hogy vesztett, de mégis terjesztette azokat és ezt egy – sajátos jogi megfogalmazás szerint – egy bűnszövetkezet tagjaként tette.

Nem tisztelte az ügyvédeit

Trump azzal magyarázta döntését, hogy „különböző embereket hallgattam meg és amikor mindent összeadtam, arra jutottam, hogy manipulálták a választásokat” - mondta a 2024-ben a republikánus jelöltségre, majd az elnökségre pályázó Trump.

„Tudja, hogy én kire hallgatok? Magamra. Láttam, mi történt”

– tette hozzá.

A volt elnök azt mondta, azért nem hallgatott az ügyvédeire, akik azt mondták neki, hogy elvesztette a választást, mert nem tisztelte őket.

„Felveszed őket, soha nem találkoztál ezekkel az emberekkel, kapsz egy ajánlást, kiderül, hogy RINO-k (Republicans in name only, „Nominális Republikánusok”), vagy kiderül, hogy nem olyan jók. Sok esetben nem tiszteltem őket. De másokat tiszteltem. Sokakat tiszteltem, akik azt mondták, hogy a választásokat manipulálták”.

A vereségét követő időszakban Trump felgyűrte az ingujját és több módon is megpróbálta érvényteleníttetni a választási eredményeket. Nyomást gyakorolt Georgia állam vezető hivatalnokára, Brad Raffenspergerre és egy másikra, hogy "számolják újra" a voksokat, és "találjanak" elég szavazatot ahhoz, hogy ő nyerjen.

Trump kampánya megpróbált hamis republikánus-választókat is „becsempészni” hét olyan államban, ahol szoros volt az eredmény.

A kongresszusi bizottság elmarasztalta, de...

A kongresszusi alsóház, a képviselőház különbizottsága, amely Trumpnak a 2021. január 6-i lázadást megelőzően tett lépéseit vizsgálta, azzal érvelt, hogy a bizonyítékok azt mutatják, hogy aktívan dolgozott azon, hogy "hamis elektori kollégiumi szavazólapokat továbbítson a kongresszusnak és a nemzeti levéltárnak", annak ellenére, hogy ügyvédei aggódtak, hogy ez törvénytelen lehet.

"Ezek a bizonyítékok egy mindent elsöprő és egyértelmű következtetéshez vezettek: január 6. (A Capitolium elleni, halálos áldozatokkal is járó ostrom) központi oka egyetlen ember volt, Donald Trump egykori elnök, akit sokan mások is követtek. A január 6-i események egyike sem történt volna meg nélküle"

- áll a bizottság zárójelentésében.

(A bizottság elnöke ugyanakkor demokrata és 9 tagja közül 7 demokrata és csak 2 republikánus. A törvényhozásban a republikánus voksok kétszer is megakadályozták Trump elítélését impeachment-eljárásokban).

... közben Amerika mélységesen megosztott

A YahooNews/YouGov felmérése szerint az amerikaiak 36 százaléka - és ez a szám magában foglalja a republikánusnak vagy republikánus érzelmű, de magát függetlennek valló szavazók 75 százalékát - úgy gondolja, hogy egy újabb Biden-jelöltség "a legrosszabb dolog lenne, ami Amerikával történhet".

A másik oldalon majdnem ugyanezek a számok: az amerikaiak 34%-a és a demokrata és demokrata párti szavazók 74 százaléka szerint az lenne a legrosszabb dolog, ami Amerikával történhetne, ha Trump újra beülhetne az Ovális irodába.

Video: Az NBC interjút sokan bírálták, mert szerintük Kristen Welker házigazda "eladta a lelkét" és "alákérdezett" Trumpnak.

És vajon kit preferálnak a választók?

A YahooNews/YouGov felmérés szerint elpárolgott Biden előnye és a két nagy rivális holtversenyben 44%-on áll - azaz ennyien szavaznának rájuk, ha most lenne a választás. A megkérdezettek 7 szaázaléka lehet a mérleg nyelve - ők még nem döntötték el, kire szavaznának. 4% pedig nem hajlandó szavazni.

Az egy hónappal ezelőtt végzett felmérés szerint Biden még 47 százalékkal vezetett és Trump 41 százalékon állt.

Miért csúszott le Biden?

Mert túl idősnek tartják. A közvéleménykutatás válaszadóinak 77 százaléka mondta azt, hogy "Biden életkora kisebb vagy nagyobb probléma".

A kevesebbet bakizó Trumpra 64 százalék mondta ezt. Biden esetében csak 27 százaléka gondolja úgy, hogy alkalmas egy második ciklusra.

És, ahol szintén látványos a változás: immár több választó tartja korruptabbnak a Biden-családot is.

Ebben a kérdésben még mindig a Trump-familía "vezet" - 41 százalék mondta azt, hogy ők "korruptabbak", míg Bidenék 38 százaléktól kapták meg mindezt. De egy hónappal ezelőtt még 46-36 volt az arány. Minden bizonnyal az elnök fia, Hunter elleni vizsgálatok és az elnök elleni potenciális vádeljárás változtatta meg a véleményeket.

Visszatérve a Trump elleni vádakra, amelyek egyelőre nem kezdték ki saját táborában a népszerűségét, Jack Smith különleges ügyész választási beavatkozással kapcsolatos, szövetségi szintű (tehát fajsúlyosabb) nyomozása csak egy volt elnök ellen indított négy büntetőügynek. Smith csapata négy vádpontot fogalmazott meg Trump ellen, köztük hivatalos eljárás akadályozását és az Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvést.

Trump ellen egy átfogó georgiai vádiratban is vádat emeltek, amelyben azzal vádolják, hogy ő volt a 2020-as választások megdöntésére irányuló „bűnszövetkezet” vezetője. Alkotmányszakértők elmondták: elméletben Trump még börtönben ülve is indulhatna az elnökválasztásokon és ha nyerne, megkegyelmezhetne magának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×