eur:
390.17
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images/Cavan Images

Brit aggodalom: Kína kémkedésre használhatja fel az elektromos autóit

A brit kormány egyes tagjai elismerik: az importkocsik segítenek elérni a nettó zéró emissziós célt, de biztonsági kockázatot is hordoznak.

A brit piacon az autógyártóknak a jövő évtől kvótákat szabnak meg, hogy minimum hány elektromos autót kell eladniuk, mielőtt 2030-ban betiltják az új benzin- és dízelüzemű járművek értékesítését. (Jövőre az összes eladott kocsiból 22 százalékot kell kitenniük, 2030-ra 80 százalékot). Mindez jó Kínának, amely az előrejelzések szerint – az olcsó elektromos autók terén szerzett tapasztalata miatt – dominánssá válik az Egyesült Királyság piacán.

Brit kormányzati források aggodalmukat fejezték ki, mert szerintük

a járművekbe épített technológiát nagy mennyiségű információ – többek között helymeghatározási adatok, hangfelvételek és videofelvételek – begyűjtésére használhatják fel,

miközben a kocsik távoli beavatkozással szemben is sebezhetők lesznek – írta a The Telegraph című brit lap. Egy többpárti parlamenti képviselőcsoport is figyelmeztette a kormányt: Nagy-Britannia arra készül, hogy „átadja az autópiac kritikus infrastruktúrája feletti ellenőrzést Pekingnek, az ezzel járó biztonsági kockázatokkal együtt”.

A nettó zéró kibocsájtás – aminek terhei miatt újabban egyre bátrabb a nyilvános kritika – a brit konzervatívok és a munkáspártiak közötti csata központi elemévé vált. Néhány tory képviselő arra sürgette Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy óvatosabban közelítsen a 2050-re kitűzött átfogó célhoz. (Magyarán: hígítsa fel a vállalásokat).

Egy magas rangú kormányzati forrás a The Telegraphnak úgy fogalmazott: „Ha egy olyan országban gyártják a kocsikat, mint Kína, mennyire lehetünk biztosak abban, hogy nem egy olyan járművünk lesz, amely hírszerzési és adatgyűjtési célokat szolgál?”

A Kínával foglalkozó, nemzetközi interparlamentáris szövetség brit tagjai emellett arra figyelmeztettek, hogy

sürgős fellépés nélkül a brit autóipart az a veszély fenyegeti, hogy Kína „a kihalás szélére sodorja”.

Valójában ez lehet a brit aggodalmak hátterében, ahogy az is, hogy az amúgy foghíjas elektromos töltőhálózat felemlegetésével és az elektromos autók bírálatával esetleg politikailag fékezni lehet a hatalmas anyagi áldozatokkal járó átállást a belső égésű motorokról.

A brit parlamenti csoport szerint 2022-ben Nagy-Britanniában az összes utaskilométer 88 százalékát autóval tették meg. „Nehéz elképzelni ennél kritikusabb infrastruktúrát és teljesen helytelen, hogy egy ilyen iparág irányítását átadjuk a tekintélyelvű Pekingnek”.

Charles Parton, a Royal United Services biztonsági kutatóintézet tagja megjegyezte: „Tegyük fel, hogy veszek egy autót, amelyben egy ilyen kínai modul van, és meghívnak egy előadásra egy védelmi intézménybe. Ha az autóban kamerák vannak, akkor a modulok segítségével bekapcsolhatják azokat, és adatokat gyűjthetnek.

„Végső soron be kell tiltani minden kínai modult bármely járműben és ezt elég gyorsan kell megtenni”

– mondta.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×