eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Telegram/Wagner Group

Ha Lukasenkán múlik, lesz dolga a Wagnernek Fehéroroszországban

Fehéroroszországban van a hétvégi orosz zendülés vezetője. Jevgenyij Prigozsin érkezését Lukasenka fehérorosz elnök erősítette meg, aki szombaton közvetített a Kreml és a Wagner zsoldoscsoport között. Az is kiderült, hogy a Wagner leadja nehézfegyvereit, de igénybe vehet elhagyott fehérorosz bázisokat.

Fehéroroszország lehet a Wagner zsoldoscsoport új otthona. Aljakszandr Lukasenka elnök – akit Európa utolsó diktátorának is neveztek korábban – véget vetett a spekulációknak kedden, megerősítve, hogy nemcsak a Wagner-főnök magángépe szállt le Minszkben, de Jevgenyij Prigozsin is rajta volt, akit amúgy évtizedek óta személyesen is ismer.

Lukasenka volt az, aki lebeszélte Prigozsint – egy káromkodásokkal tűzdelt félórás telefonhívás idején – hogy megpróbáljon bevonulni Moszkvába. „A félúton eltaposnak, mint egy bogarat” – figyelmeztette. Brit biztonsági források szerint viszont

a déli Rosztovból Moszkvába száguldó Wagner-erőket azért is fordíthatták vissza, mert az orosz titkosszolgálat megfenyegette a Wagner-vezetők családtagjait.

A 24 óra alatt lefújt, de Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kesztyűt dobó Wagner-zendülés után azonnal felmerültek a kérdések: mit fog csinálni Prigozsin és egyáltalán, életben maradhat-e Fehéroroszországban. Putyin ugyanis árulásnak nevezte a zendülést és ismert, hogy szerinte az árulókat keményen meg kell büntetni.

Ha Lukasenkán múlik, akkor a Wagnernek lesz dolga az országában, például megoszthatja Ukrajnában szerzett harci tapasztalatait a fehérorosz hadsereggel. „Pragmatikusak vagyunk. A parancsnokaik harcedzettek, a fronton, rohamosztagokban szolgáltak – segíthetnek nekünk” – magyarázta Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter. Lukasenka hozzátette: hadseregét a tüzérség elleni és a drónokat alkalmazó harcmodor érdekli.

Közben az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága szerint

Prigozsin Wagner-főnök egy ablaktalan szobában tartózkodik egy minszki szállodában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök – akivel kapcsolatban nyugati média kommentátorok rendre azt írták, hogy mennyire meggyengült a puccskísérlet miatt – igyekezett jelezni, hogy ki a főnök. Azzal párhuzamosan, hogy az FSZB leállította a zendülés ügyében folyó nyomozást, mivel „a résztvevők felhagytak a bűncselekményt célzó tevékenységgel”, Putyin 2500 katona előtt mondott köszönetet, amiért „megakadályozták a polgárháborút” és egyperces csenddel emlékezett meg a Wagner által megölt tucatnyi pilótáról. Az oldalán ott volt az a Szergej Sojgu védelmi miniszter, akit Prigozsin el akart távolíttatni a háborús kudarcok miatt.

Putyin azt is elismerte, hogy a Wagner egymilliárd dollárt kapott az orosz államtól, illetve hogy teljesen az állam finanszírozta. Emellett Prigozsin Concord vendéglátó cége több millió rubeles katonai élelmezési megrendeléseket is kapott. Közben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy átveszi a félkatonai szervezet nehézfegyverzetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×