eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Facebook amerikai internetes közösségi portál anyavállalatának, a Metának az emblémája előtt fényképezkedik egy nő a cég székháza előtt, a kaliforniai Menlo Parkban 2022. november 9-én. A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a dolgozók mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb 2022-es amerikai létszámcsökkentés keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Eltűnhetnek a hírek a Facebookról egy parlamenti döntés nyomán

Beszüntetheti a hírek posztolását és megosztását a Facebook és az Instagram gazdája – Kanadában. Mindez arra a törvényre válasz, amely meg akarja fékezni, hogy a tech cégek hirdetői pénzt szívjanak el a hírmédiától. Szvetnik Endre összefoglalója.

Kanada összeakasztotta a bajuszt a Metával: Mark Zuckerberg cégének nem tetszik, hogy az ottawai parlament csütörtökön olyan törvényt fogadott el, ami szerint a Facebook és az Instagram gazdájának – és más techóriásoknak – fizetniük kell a hírmédiának, ha fel akarják használni a tartalmaikat.

Az eredmény? A Meta Kanadában megszüntetheti a híranyagok elérését a platformokon keresztül. A törvény a különböző helyi szabályozások miatt várhatóan csak fél év múlva lép életbe.

Arra, hogy ez meddig tarthat, a 2021-es ausztráliai események nyújthatnak útmutatást.

Akkor a távoli ország parlamentje hasonló törvényt fogadott el. Viszont Mark Zuckerberg egy hét alatt helyreállította a hírekhez való hozzáférést, miután a képviselők engedményeket tettek – emlékeztet a Reuters.

A Meta érvelése az, hogy

„nem fair elvárni, hogy fizessen a hírmédiának olyan tartalmakért, amiket posztolnak, különösen azért, mert a Meta forgalmat generál az oldalaikon".

Miért kéne a Metának fizetni a hírmédiának?

A Google „betarthatatlannak” nevezte a törvényt. De miért érzi fontosnak a kanadai parlament, hogy pénzt tereljen a média felé a Metától? A szövetségi kormány érvelése az, hogy növelni akarja a fair versenyt a kanadai digitális hírpiacon, hogy a küszködő hírmédiumok kompenzációt kapjanak a közösségi platformokon megosztott hírekért és linkekért.

A tech platformok ugyanis dominálnak az online hirdetési piacon és ez veszteségeket generált a hírmédiának.

Egy elemzés szerint a kanadai média összesen 250 millió dollárra számíthatna, ha a közösségi médiacégek a törvény alapján elkezdenének jutalékot fizetni. Egyes szkeptikusok szerint a dolog valójában szemfényvesztés és a törvény arra jó, hogy Meta "összejátszhasson a nagy médiával".

A kanadaiakkal szembeni Meta-fenyegetőzéshez adalék, hogy az ausztrál törvény életbe lépése óta a cég és az Alphabet – a Google gazdája – együtt 134 millió dollárt fizetett ausztrál médiumoknak – derült ki a helyi versenyhivatal jelentéséből.

„A valódi újságírásra, amit valódi újságírók űznek, továbbra is igény van Kanadában. Ez fontos a demokráciánk szempontjából, de ez valódi pénzbe kerül” – mondta Paul Deegan, az egyik kanadai médiaágazati érdekképviselet vezetője, ama tábor érveit felsorolva, hogy miért kell támogatni a médiát.

A felhasználók egy része már most kísérleti nyúl

A hírblokkolásra a Google az idén csendben tett egy kísérletet: kiszűrte keresési eredményeiből a híreket a kanadai felhasználók egy kis csoportja esetében. A Meta júniusban indított egy ilyen tesztet.

Bírálók megjegyezték: akkor most olyan helyzet is előállhat, hogy ha valami súlyos dolog történik az ember lakóhelye környékén, akkor az arról szóló médiahírt a közösségi média felhasználó nem tudja megosztani a hálózatában és így nem tudja informálni az ismerőseit.

Zuckerbergék és többi közösségi médium nyaka körül a közben más országokban is szorul a hurok. Kaliforniában, a Szilikonvölgy és a Meta otthonában a helyi törvényhozásban mozgolódnak a képviselők és akarnak megalkotni hasonló törvényt. Ez a helyzet az amerikai szövetségi Kongresszusban is – ami azért számít, mert a Meta bevételei 40 százalékát a hazai piacon söpri be.

Ausztrália és Kanada további két, kiemelt fontosságú térség a cég számára. Ezért, ha Kanada nem hátrál meg, akkor nem nehéz elképzelni, hogy hasonló történhet a Metával az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×