eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fogadja cseh hivatali partnerét, Jana Cernochovát a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épülete előtt 2023. május 23-án.MTI/AP/Andrew Harnik
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Védelmi együttműködési szerződést kötött Csehország az USA-val

Jana Černochová cseh és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban aláírta a Csehország és az Egyesült Államok közti védelmi megállapodást. A cseh közösségi médiában már a szerződés aláírása előtt olyan álhírek terjedtek, hogy amerikai bázisok épülnek majd Csehországban. A védelmi miniszter cáfolta ezeket az információkat.

A Csehország és az Amerikai Egyesült Államok közti védelmi együttműködési szerződést jóval az aláírása előtt jóváhagyta a cseh kormány, melynek miniszterelnöke nagyon fontos lépésnek nevezte a megállapodást. "Ez kétségtelenül egy olyan lépés, amely megnöveli országunk és állampolgáraink biztonságát" – fogalmazott Petr Fiala cseh kormányfő.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter szerint a szerződés lehetővé teszi a közvetlen együttműködést a cseh és az amerikai hadsereg között. "A kooperáció kiterjed a NATO keleti szárnyának megerősítésére, a szövetséges tevékenységek logisztikai támogatásra, védelmi infrastruktúrájának megszilárdítására és az interoperabilitás javítására" – hangsúlyozta a tárcavezető.

"Stratégiai partnerségünk soha nem állt ilyen erős lábakon, és ez a békeszerető Ukrajna elleni orosz invázió után sem változott" – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban, miután Jana Černochovával együtt ellátta kézjegyével a védelmi megállapodást. Felidézte Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállását, és köszönetet mondott Prágának Kijev támogatásáért. A cseh védelmi miniszter ennek kapcsán elmondta, hogy Oroszország erőfeszítése egy szuverén ország megszállására a cseh történelmi emlékezet része, ez is az egyik oka annak, hogy támogatják Ukrajnát. Jana Černochová arra emlékeztetett, hogy

a most megkötött védelmi megállapodást korábban már 23 más ország is aláírta az Egyesült Államokkal.

Jana Černochová arra figyelmeztetett, hogy a szerződés egyetlen passzusa sem tartalmaz olyan pontot, mely szerint amerikai katonák állomásoznának a Cseh Köztársaság területén, illetve, hogy amerikai katonai támaszpontok létesülnének az országban. Ennek ellenére a világhálón azonnal terjedni kezdtek az amerikai bázisokról, valamint a Csehország amerikai megszállásáról szóló a megalapozatlan információk.

Függetlenedés az orosz kőolajtól

A védelmi stratégiát illető megállapodás mellett egy másik – energetikai szempontból – fontos bejelentést is tett Csehország. Petr Fiala miniszterelnök közölte: az olaszországi kőolajszállítások 2025-től teljes mértékben fedezni fogják Csehország szükségleteit, ennek köszönhetően pedig megszűnik Csehország orosz kőolajtól való függősége.

A kormányfő szerint az ehhez szükséges megállapodás a cseh fél és a Transalpoki Kőolajvezetéket működtető konzorcium között már létrejött. Petr Fiala elmondta, a Transalpoki Kőolajvezeték kötelezte magát, hogy 2025-re évi négymillió tonnával növeli a Csehországba irányuló kőolaj mennyiségét vezetékeiben. Így évente mintegy 8 millió tonna kőolaj érkezhet az olasz vezetékeken keresztül Csehországba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×