eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
TEL AVIV, ISRAEL - MARCH 04:  Israeli historian, Yuval Noah Harari, speaks during a mass rally against the government proposed judicial overhaul on March 4, 2023 in Tel Aviv, Israel. The Netanyahu government is pushing ahead with proposed an overhaul of the judiciary that would limit the Israeli Supreme Courts ability to review and strike down laws that it deems unconstitutional. Critics say the changes will undermine judicial independence and threaten Israels democracy.  (Photo by Amir Levy/Getty Images)
Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

Yuval Harari: a tömegesen gyártott intimitás az MI legnagyobb fegyvere az ember ellen

A mesterséges intelligenciát fejlesztő cégeknek a gyógyszervállalatokhoz hasonlóan csak hosszú tesztelés és hatósági jóváhagyás után lenne szabad kiadniuk új termékeiket – érvel Yuval Harari történész, a Sapiens című bestseller szerzője. Harari még azelőtt írta ezt, hogy lemondott volna a „Mesterséges Intelligencia keresztapjának” tartott fejlesztő.

A nagy gyógyszerügynökségeknek megfelelő technológiai hatóságra van szükség a mesterséges intelligencia (MI) miatt – írja az Economistban megjelent esszéjében Yuval Noah Harari.

A Sapiens és a Homo Deus című sikerkönyvek történész-filozófus szerzője szerint erre azért van szükség, mert az angol rövidítéssel AI-nak nevezett mesterséges intelligencia „meghekkelte az emberiség operációs rendszerét, a nyelvet”. Erről még azelőtt írt, hogy távozott a Google-tól a világ egyik vezető mesterséges intelligencia-fejlesztője.

Szinte nincs olyan nap, hogy ne lehetne hallani a ChatGPT programról vagy arról, hogy valakik mesterséges intelligenciával írattak iskolai esszéket, leveleket, popdalokat vagy festettek képeket. Harari szerint nem a régi sci-fi írók által megálmodott robotok, hanem az algoritmusok fenyegetik, ráadásul egy új irányból az emberiséget.

Manipulálni tudják a nyelvet és ezzel az emberi kultúrát.

Mert az emberi jogok, mítoszok, vallások és a pénz fogalma is a nyelven keresztül jött létre. Mi lesz, ha a mesterséges intelligencia elkezd jobb történeteket mesélni, jobb zenét és törvényeket írni és jobb képeket rajzolni, mint az ember? – veti fel Harari.

Az is érdekes kérdés, hogy a politikai választási kampányokat hogyan tudják majd befolyásolni az MI-generálta álhírek. Szerinte előfordulhat, hogy a következő elnökválasztás lesz az utolsó még demokratikus választás Amerikában.

Nemsokára MI-rendszerekkel vitatkozunk majd – értelmetlenül – az interneten... miközben az algoritmus, mesteri nyelvkezelésével, intim kapcsolatot épít ki velünk és elkezd befolyásolni

– jósolja. Példaként hozza fel azt a Google-mérnököt, aki azt állította, hogy a chatbot, amin dolgozott, „érzővé” vált. Ez valószínűleg nem volt igaz, de a fejlesztőnek annyira fontos lett az algortimus, hogy képes volt megjegyzésével a munkahelyét kockáztatni – teszi hozzá Harari.

Szerinte ez a tömegesen gyártott intimitás az, ami az MI leghatékonyabb fegyvere lehet az emberrel szemben.

Harari cikke még azelőtt jelent meg, hogy egy kedden megjelent interjúból kiderült: felmondott „az AI keresztapjaként” is emlegetett Dr Geoffrey Hinton, a Google informatikai tudós és a Google fejlesztője. Ugyan Hinton már 75 éves, de nem a nyugdíjas-évek utáni vágyakozás vezérelte.

A neurális hálózatokat építő tudós az mondta, hogy a valódi digitális intelligencia létében fenyegetheti az emberiséget és hogy immár sajnálja karrierje egy részét.

„Az intelligencia, amit fejlesztünk, nagyon más, mint az emberi intelligencia. Olyan, mintha lenne 10 ezer ember és amikor egy ember megtanul valamit, akkor azt a 10 ezer is azonnal tudja”. Hinton rövidtávú félelme az, hogy az emberek egyre nehezebben tudják majd kiszűrni, mi az eredeti kép és szöveg az interneten és mi nem. „Rosszindulatú szereplők visszaélhetnek vele” – mondta, és itt bedobta Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét.

Haririn kívül Elon Musk is kongatja a vészharangot. A futurista milliárdos összeveszett Larry Page-dzsel, a Google egyik alapítójával, mert az

szerinte „digitális Istent” akar létrehozni.
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×