eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Annyira mégsem tart Elon Musk a mesterséges intelligenciától, hogy ne építsen maga is chatbotot

A TruthGPT Musk szerint szerint ellensúlyozza majd az állítása szerint liberális elfogultságot, amelyet egy népszerű chatbot mutat.

A Twitter, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa a Fox Newsnak beszélt arról, hogy az OpenAI ChatGPT-jének alternatívája egy igazságkereső mesterséges intelligencia lenne, amely megpróbálja megérteni az univerzum természetét – idézi őt a Sky News.

A ChatGPT 2022 novembere óta elérhető, gyorsan meghódította a világot, havi több mint 100 millió felhasználója van. Sikere elindította a hagyományos technológiai óriások, például a Microsoft és a Google közötti versenyt a mesterséges intelligencia területén is.

Elon Musk az OpenAI korai befektetői közt is ott volt, most azzal vádolja a céget, hogy politikailag korrekt válaszokat adó chatbotot ad ki kezei közül. Az, hogy saját hasonló eszköz fejlesztéséről beszél, mindössze egy hónappal azt követően történik, hogy saját maga is nyílt levelet írt alá arról, hogy lassítsák a mesterséges intelligenciához való hozzáférést annak veszélyei miatt.

A ChatGPT úgynevezett nagy nyelvi modell, amelyet hatalmas mennyiségű adaton képeztek ki arra, hogy emberhez hasonló módon értelmezze a szövegeket és válaszoljon az azokban szereplő felszólításokra. A mögötte álló technológia közelmúltbeli frissítése, a GPT-4 nagyot javított a chatbot feladatmegértési és -végrehajtási képességét.

A felhasználók versek, programkódok írására kérik a botot, illetve olyan komplex problémák megoldására, mint egy nyaralásra történő szállásfoglalás. A ChatGPT vagy annak Google-riválisa, a Bard azonban gyakran téved is, de nagyon magabiztosan tálalja a fals infromációkat is.

A mesterséges intelligencia szabályozásáért is kiáll Musk, mondván, abban nagyobb veszélyek rejlenek, mint a rakétákban és autókban, melyet cégei előállítanak. A Musk Teslája által gyártott önvezető autók azonban egyre nagyobb ellenőrzés alá kerülnek, mivel az év elején több mint 360 ezer járművet hívtak vissza, mivel félő volt, hogy a szoftverük balesetet okozhat.

Kínában a chatbotokat az internethez hasonló szigorral tervezik szabályozni, Olaszország pedig elsőként tiltotta be a ChatGPT használatát. Az Europol is figyelmeztetett a veszélyeire, és Amerikában is gondolkoznak a szabályozás lehetőségein.

Musk egyelőre úgy tűnik, még keresi az embereket a chatbotot építő vállalkozásába, melyet március 9-én alapított X. AI.Corp néven. A TruthGPT név ismerősségére az lehet a válasz, hogy Donald Trump Truth Social néven hozott létre nemrég közösségi platformot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×