eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter beszédet mond az Amerikai Bankárszövetség konferenciáján Washingtonban 2023. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Amerikai pénzügyminiszter: „katasztrofális lenne leválni Kínáról”

Meglepő békejobbot nyújtott Kínának egy magas rangú amerikai illetékes, Janet Yellen volt FED-főnök.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy bármilyen törekvés a Kínától való leválásra katasztrofális lenne. Azt állította, hogy a Peking elleni nemzetbiztonsági intézkedések nem a kínai gazdaság megfojtását célozzák.

Nagyívű beszédében "konstruktív és tisztességes" gazdasági kapcsolatra szólított fel Kína és az Egyesült Államok között. A beszédről tudósító Financial Times (FT) szerint ez annak jele, hogy Washington igyekszik helyreállítani a két gazdasági hatalom között megromlott kapcsolatokat.

„Az Egyesült Államok hallatja hangját, ha létfontosságú érdekeink forognak kockán – mondta Yellen. – De nem törekszünk arra, hogy leválasszuk gazdaságunkat a kínai gazdaságról. Gazdaságaink teljes szétválasztása mindkét ország számára katasztrofális lenne. Destabilizáló hatással lenne a világ többi részére.”

A két nagyhatalom közötti kapcsolatok évtizedek óta a legrosszabbak, miután a feszültség enyhítésére tett erőfeszítések két hónappal ezelőtt kisiklottak, amikor egy feltételezett kínai kémléggömb repült át az Egyesült Államok felett.

Peking azt állítja: Washington azzal próbálja megfékezni felemelkedését, hogy korlátozza képességeit a csúcstechnológiás félvezetőipar fejlesztésében.

Azt is állítja, hogy az Egyesült Államok segít Tajvannak ellenállni a Kínai törekvéssel szemben, amely hosszútávon kínai ellenőrzés alá vonná a Peking által szakadár tartománynak titulált, önmagát igazgató szigetet.

Yellen békülékeny hangvétele ellenére az FT megjegyzi, a kínai tisztviselők titokban csalódottak amiatt, hogy amerikai kollégáik kritikus szavakat szőnek a látszólag a kapcsolatok javításáról szóló beszédekbe.

Yellen azt mondta, hogy mindkét országnak képesnek kell lennie arra, hogy őszintén megvitassa a „nehéz kérdéseket”.

„Megtalálhatjuk az előre vezető utat, ha Kína is hajlandó kivenni a részét a feladatból."

Miközben a pénzügyminiszter

„egészséges gazdasági kapcsolatokra”, valamint együttműködésre szólított fel makrogazdasági és éghajlatvédelmi kérdésekben,

kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is együtt fog működni a szövetségesekkel, hogy ellenálljon Peking „tisztességtelen” gazdaságpolitikájának.

Úgy vélte, hogy Kína azzal, hogy elmúlt években a piaci reformok helyett inkább államilag irányított megközelítést alkalmazott, „alulmúlta szomszédait és a világ országait”. Yellen hangsúlyozta, hogy a technológiai transzfer korlátozása Kína felé „kizárólag nemzetbiztonsági megfontolásból történik” és hogy

„nem az a célunk, hogy ezeket az eszközöket gazdasági versenyelőny megszerzésére használjuk”.

Az olyan lépésekre utalva, mint az amerikai chipek exportkontrollja, Yellen úgy érvelt, hogy bizonyos technológiák elzárása a kínai hadseregtől létfontosságú érdek, de „nem arra irányul, hogy megfojtsa Kína gazdasági és technológiai modernizációját”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×