eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Vesztegetés miatt elítélték a szlovák jegybank elnökét

Vesztegetés miatt bűnösnek mondta ki a bíróság a Szlovák Nemzeti Bank elnökét és 100 ezer euró pénzbírsággal sújtotta. Az egyelőre nem jogerős döntés után azt mondta, hogy ártatlan, és később megvédi magát. Több párt azonban lemondásra szólította fel, a Robert Fico vezette ellenzéki Smer viszont a büntetőjoggal való visszaélés politikai áldozatának tartja a jegybankelnököt.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze februárban emelt vádat Peter Kažimír volt pénzügyminiszter, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi elnöke ellen, akit tavaly szeptemberben gyanúsítottak meg vesztegetéssel. A Speciális Büntetőbíróság kimondta a bűnösségét, és 100 ezer euró befizetésére kötelezte a jegybankelnököt. Ha ezt nem tenné meg, akkor a büntetés két év szabadságvesztésre változna. A döntés egyelőre nem jogerős, ellene a kézbesítését követő nyolc napon belül lehet fellebbezni.

Peter Kažimír közölte, még nem kapta meg az április 3-i ítéletet, de ettől függetlenül is ártatlannak vallja magát. Kijelentette, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt, és biztos benne, hogy megvédi magát a későbbi tárgyalásokon. A jegybank elnöke hozzátette, nem reagál politikai nyilatkozatokra a választási kampányban.

Kažimírt már több párt felszólította, hogy mondjon le a jegybank elnöki posztjáról, mert a nemzeti bank élén csak feddhetetlen személy állhat. Eduard Heger megbízott kormányfő is a távozását követeli. „Elfogadhatatlan, hogy egy jogállamban olyan ember álljon a jegybank élén, és képviselje az országot külföldön is, akit vesztegetés bűncselekményének elkövetésében bűnösnek talált a bíróság” – szögezte le Heger. Hozzátette, a bíróság döntése is igazolja, hogy milyen korrupt rendszert épített ki az országban a Smer, amelynek Peter Kažimír a tagja volt.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök is úgy fogalmazott, hogy

a nemzeti bank elnökének fontolóra kellene vennie a lemondását.

Az államfő szerint, ha Kažimír a jegybank elnöke marad, az hatással lehet az intézmény megbízhatóságának megítélésére Szlovákiában és külföldön egyaránt. Az államfő természetesnek nevezte, hogy bűncselekményeknél két lépésben döntenek. Hozzátette, hogy a leváltásra hivatalos okot a jogerős ítélet szolgáltathat majd.

Az ellenzéki Smer viszont kiállt Peter Kažimír mellett. Robert Fico pártelnök a büntetőjoggal való visszaélés politikai áldozatának tartja a bankelnököt. „Koholt vádról van szó. A Smer meggyőződése, hogy a jegybank elnöke nem enged a politikai és mediális nyomásnak, és nem mond le” – írta Robert Fico a közösségi hálón. Azt is bírálta, hogy tárgyalás nélkül született döntés az ügyben. Szerinte kihasználták az ügyet, hogy belerúgjanak a Smerbe, holott Peter Kažimír már 2018-ban búcsút vett a párttól és tagjaitól. Fico hozzátette, a vád nem állja meg a helyét, és ez néhány hónap múlva a fellebbezést követő bírósági tárgyaláson beigazolódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×