eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A security guard walks along a fence topped with barbed and razor wire in a facility for a detention of foreigners in the village of Drahonice, western Czech Republic, October 2, 2015. The Refugee Facilities Administration of the Interior Ministry will open this detention centre on October 5, 2015, to house incoming migrants.    REUTERS/David W Cerny
Nyitókép: Fotó: REUTERS/David W Cerny

Szír menekültáradat tart Csehország felé

A cseh kormány csütörtök éjféltől ideiglenes határellenőrzést léptet érvénybe a megnövekedett illegális migráció miatt a Szlovákiával közös határátkelőkön. Az indoklás szerint a Szíriából tartó menekültek Szlovákián és Csehországon át haladnak Németországba. Zuzana Eliášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője úgy reagált: uniós szinten kell tárgyalni a határellenőrzés bevezetéséről.

Csehország csütörtöktől tíz napra visszaállítja az ellenőrzést a cseh-szlovák határon. Ennek oka a csehek szerint a menekültek áradata, akik ezen a határon igyekeznek Európába, főleg Németországba.

Az intézkedésről Roman Mikulec szlovák belügyminisztert Vít Rakušan, a cseh belügyi tárca vezetője tájékoztatta. „Néhányszor tárgyaltam a szlovák belügyminiszterrel, és kértem a szlovák felet, hogy teljesítse a nemzetközi szerződésben foglaltakat. Őszintén mondhatom, hogy nem értünk el olyan sikereket a diplomáciai lépésekkel, mint amilyenekre számítottunk” – nyilatkozta Csehország belügyminisztere.

„A határon való átlépés bizonyos helyeken lesz lehetséges, és általános ellenőrzéseket végeznek majd az államhatár átlépésekor” – pontosított Vít Rakušan, aki szerint

az intézkedés célja, hogy kordában tartsák az illegális bevándorlást.

A miniszter azt mondta, példátlan a helyzet, amely az idén a migráció terén tapasztalható. Hozzátette, hogy 2022 eleje óta a cseh rendőrség 11 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel Csehország területén. A migránsok megnövekedett számából kifolyólag nőtt a szervezett bűnözés és az embercsempészek aktivitása is. A cseh bel- és igazságügyi minisztérium jelenleg is dolgozik egy olyan módosításon, amely jelentősen megemelné az embercsempészetért kiszabható büntetést.

A határellenőrzések 27 határátkelőt érintenek – 17 közútit, 7 vasútit és 3 folyamit –, máshol nem lehet majd átkelni a cseh-szlovák határon.

Kivételt képeznek a határ mellett dolgozó mezőgazdászok, erdészek, vadászok és halászok. Az intézkedés egyelőre tíz napig lesz érvényben, ezt követően újraértékelik a helyzetet. Ez idő alatt tárgyalásokat folytatnak majd a szlovák féllel is. Az intézkedés szerdáról csütörtökre virradóra lép érvénybe.

Pozsony kedden délelőtt reagált a csehek által bejelentett intézkedésre. Zuzana Eliášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője arra reagálva, hogy a nyugati szomszéd ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain az illegális bevándorlók megnövekedett száma miatt elmondta, hogy a határellenőrzés bevezetéséről uniós szinten kell tárgyalni. „Szlovákia szorgalmazni fogja az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat” – jegyezte meg a szóvivő.

A szlovák belügyminisztérium szerint Csehország lépése kihat más európai országokra is. „A schengeni térség fontos szerepet játszik a migránskérdésben. Tény, hogy Szlovákiát, Csehországot és más európai országokat is sújt az úgynevezett másodlagos migráció. Az emberek nem akarnak ezekben az országokban maradni, de migrációs útvonalat jelentenek számukra” – fogalmazott a szóvivő. A magyarországi határral kapcsolatban azt mondta, érvényben van a szlovák és a magyar határőrizet azzal kapcsolatos megállapodása, hogy szigorúbban ellenőriznek Magyarország és Szlovákia területén is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×