Infostart.hu
eur:
385.12
usd:
327.61
bux:
110007.72
2025. december 15. hétfő Valér
Nyitókép: Pixabay

Szlovákia: nincs, aki dolgozzon a turistaszezonban

Szlovákiában csütörtökön osztották ki az év végi bizonyítványokat, elkezdődött a vakáció, de nincs, aki dolgozzon a turistaszezonban. A vendéglátósok gőzerővel keresik a munkaerőt az éttermekbe, bárokba, hotelekbe, de a repterekre és a fürdőkbe is. A tulajdonosok fizetésemeléssel próbálják visszacsábítani a vendéglátóiparnak a Covid miatt búcsút intőket, de néha a magasabb bér sem segít a helyzeten.

A Markíza televízió a profesia.sk álláskereső oldal adataiból kiindulva összeállította azoknak a területeknek a listáját, ahol a legjelentősebb a munkaerőhiány. Ezek alapján a pincérek iránt van a legnagyobb igény, majd következnek a szakácsok, bárpultosok, segédszakácsok és a recepciósok. Hiány van továbbá a konyhai segédmunkásokból, a gyorséttermi alkalmazottakból, a szobalányokból és a krupiékból is.

Ivan Kubíček, az egyik pozsonyi étterem és söröző tulajdonosa szerint amióta a vendéglátóiparban vállalkozik, nem volt még ekkora a munkaerőhiány az ágazatban. „Az elmúlt harminc évben ilyet még nem tapasztaltam. Nagyjából 30 százaléka hiányzik az embereknek. A barátaink segítenek ki minket, sőt az éttermek alkalmazottjai is kisegítik egymást, amire korábban még nem volt példa” – vázolta fel a helyzetet a fővárosi étteremtulajdonos, aki nem tagadja, hogy szükség esetén maga is beáll a sörcsap mögé.

A profesia.sk álláskereső oldalon jelenleg 23 ezer állásajánlat közül válogathatnak a munkakeresők, ezek közül 1300-at kínál az idegenforgalom és a vendéglátóipar.

A legkevésbé a szakács és pincér szakmák iránt érdeklődnek.

Van azonban kivétel is. „Nekem olyan szerencsém volt, hogy a pandémia alatt is volt munkám. Egy ablakon keresztül adtuk ki az ételt. Voltak azonban olyan pillanatok, amikor elgondolkoztam a munkahelyváltáson, de végül maradtam a szakmában, és elégedett vagyok” – mondta Erik, az egyik pozsonyi söröző pincére, aki 15 éves korától szolgálja ki a vendégeket.

Az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozók mintegy negyede azonban másképp döntött, és munkahelyet váltott. A legtöbben eladóként, futárként, gyári munkásként helyezkedtek el. A szálloda- és étteremtulajdonosoknak nem könnyű pótolni a hiányt. Többen fizetésemeléssel is megpróbálták már visszacsábítani a távozókat, de nem mindig jártak sikerrel.

Az átlagos 900 euró bruttó fizetést 1000-re emelték, de akad olyan is, aki 1500 eurót kap, ha marad.

Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója szerint Szlovákiában a munkaerőpiac biztató fejleményeit azonban részben beárnyékolja az a tény, hogy azok az ágazatok, amelyeknek a leginkább szükségük lenne a foglalkoztatás megerősítésére, a szakképzett munkaerő akut hiányával küzdenek. A szlovákiai cégek 56 százaléka számolt be arról, hogy csak nagy nehézségekkel talál az általa megkövetelt készségekkel rendelkező munkavállalókat, 13 százalékuk pedig a szakképzett munkaerő akut hiányára panaszkodik.

A vállalatok számára ugyanilyen nagy kihívást jelent a megfelelő szociális készségekkel rendelkező munkatársak felkutatása is. „A szlovákiai vállalatok negyede szerint a megbízhatóság, a felelősségtudat és a fegyelem olyan tulajdonságok, amelyeket manapság nehéz megtalálni a jelöltekben” – tette hozzá a szakember.

Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bár az áprilisi és az augusztusi tárgyalások nem hoztak valódi áttörést, most ígéretesnek tűnnek a fejlemények. Ukrajna biztonsági garanciák mellett hajlandó lemondani a NATO-tagságról. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, mielőtt vasárnap Berlinben tárgyalóasztalhoz ült az Egyesült Államok kormányzati delegációjával.

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
Gyakorlatból versenyelőny − Minden ESG-kulisszatitok a zöld átállás csúcsrendezvényén

Gyakorlatból versenyelőny − Minden ESG-kulisszatitok a zöld átállás csúcsrendezvényén

A Portfolio Green Transition & ESG 2026 konferencia második alkalommal hozza össze a fenntarthatóság úttörőit és a még az út elején járó vállalatokat március elején. A megoldásközpontú, pezsgős koccintással és intenzív networkinggel egybekötött szakmai program minden olyan égető problémát napirendre tűz, amely a zöld átállás kapcsán a vállalatok mindennapjait érinti a megfeleléstől a legújabb technológiai innovációkon át a legjobb gyakorlatokig. Regisztráljon most a legjobb árakon, az első 100 jegyvásárlónak adott esetben külön kedvezménnyel!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×