eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szlovákia: nincs, aki dolgozzon a turistaszezonban

Szlovákiában csütörtökön osztották ki az év végi bizonyítványokat, elkezdődött a vakáció, de nincs, aki dolgozzon a turistaszezonban. A vendéglátósok gőzerővel keresik a munkaerőt az éttermekbe, bárokba, hotelekbe, de a repterekre és a fürdőkbe is. A tulajdonosok fizetésemeléssel próbálják visszacsábítani a vendéglátóiparnak a Covid miatt búcsút intőket, de néha a magasabb bér sem segít a helyzeten.

A Markíza televízió a profesia.sk álláskereső oldal adataiból kiindulva összeállította azoknak a területeknek a listáját, ahol a legjelentősebb a munkaerőhiány. Ezek alapján a pincérek iránt van a legnagyobb igény, majd következnek a szakácsok, bárpultosok, segédszakácsok és a recepciósok. Hiány van továbbá a konyhai segédmunkásokból, a gyorséttermi alkalmazottakból, a szobalányokból és a krupiékból is.

Ivan Kubíček, az egyik pozsonyi étterem és söröző tulajdonosa szerint amióta a vendéglátóiparban vállalkozik, nem volt még ekkora a munkaerőhiány az ágazatban. „Az elmúlt harminc évben ilyet még nem tapasztaltam. Nagyjából 30 százaléka hiányzik az embereknek. A barátaink segítenek ki minket, sőt az éttermek alkalmazottjai is kisegítik egymást, amire korábban még nem volt példa” – vázolta fel a helyzetet a fővárosi étteremtulajdonos, aki nem tagadja, hogy szükség esetén maga is beáll a sörcsap mögé.

A profesia.sk álláskereső oldalon jelenleg 23 ezer állásajánlat közül válogathatnak a munkakeresők, ezek közül 1300-at kínál az idegenforgalom és a vendéglátóipar.

A legkevésbé a szakács és pincér szakmák iránt érdeklődnek.

Van azonban kivétel is. „Nekem olyan szerencsém volt, hogy a pandémia alatt is volt munkám. Egy ablakon keresztül adtuk ki az ételt. Voltak azonban olyan pillanatok, amikor elgondolkoztam a munkahelyváltáson, de végül maradtam a szakmában, és elégedett vagyok” – mondta Erik, az egyik pozsonyi söröző pincére, aki 15 éves korától szolgálja ki a vendégeket.

Az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozók mintegy negyede azonban másképp döntött, és munkahelyet váltott. A legtöbben eladóként, futárként, gyári munkásként helyezkedtek el. A szálloda- és étteremtulajdonosoknak nem könnyű pótolni a hiányt. Többen fizetésemeléssel is megpróbálták már visszacsábítani a távozókat, de nem mindig jártak sikerrel.

Az átlagos 900 euró bruttó fizetést 1000-re emelték, de akad olyan is, aki 1500 eurót kap, ha marad.

Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója szerint Szlovákiában a munkaerőpiac biztató fejleményeit azonban részben beárnyékolja az a tény, hogy azok az ágazatok, amelyeknek a leginkább szükségük lenne a foglalkoztatás megerősítésére, a szakképzett munkaerő akut hiányával küzdenek. A szlovákiai cégek 56 százaléka számolt be arról, hogy csak nagy nehézségekkel talál az általa megkövetelt készségekkel rendelkező munkavállalókat, 13 százalékuk pedig a szakképzett munkaerő akut hiányára panaszkodik.

A vállalatok számára ugyanilyen nagy kihívást jelent a megfelelő szociális készségekkel rendelkező munkatársak felkutatása is. „A szlovákiai vállalatok negyede szerint a megbízhatóság, a felelősségtudat és a fegyelem olyan tulajdonságok, amelyeket manapság nehéz megtalálni a jelöltekben” – tette hozzá a szakember.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×