eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkot viselő járókelők Pozsonyban 2021. november 25-én. A szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt három hónapra szükséghelyzetet vezetett be, valamint két hétre kijárási tilalmat rendelt el. Az emberek csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, az alapvető fogyasztási cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre és iskolába, az oltóhelyre, illetve tesztelésre való el utazás céljából.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Épp most szállnak el az árak Szlovákiában

Érezhetőbb drágulás várható Szlovákiában. A Szlovák Nemzeti Bank szerint az infláció mértéke elérheti a 6 százalékos határt is. Korábban a nemzeti bank elemzői lényegesen alacsonyabb számokat jósoltak. A szakértők szerint az emelkedés csak ideiglenes lesz, ha viszont az árak huzamosabb ideig emelkednének, ami nem kizárható a járványügyi helyzet miatt sem, az infláció a fizetéseket is érintheti.

Tovább emelkedhetnek az árak Szlovákiában – vetítette előre Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke. Szakértők becslése szerint az infláció néhány hónap múlva akár a 7 százalékot is elérheti a csúcson.

„Az átlagos infláció a következő évben közel 6 százalék körül fog mozogni. Összehasonlításképpen az átlagos infláció ebben az évben 3 százalék körül mozgott” – mondta a nemzeti bank elnöke. Ha viszont a banki elemzők előrejelzései beteljesülnek, az infláció rövid időn belül csökkenő tendenciát fog mutatni.

Egy év múlva ilyenkor nagyjából 4 százalékos infláció várható Szlovákiában, ezt követően pedig elérheti az ideális 2 százalékot.

Bár a nemzeti bank szakértői derülátók, vagyis úgy vélik, hogy a magas inflációs értékek csak ideiglenesek, ennek az ellenkezője is bekövetkezhet. Senki nem láthatja előre pontosan, milyen hatással lesz a járvány a piacgazdaságra, tehát előfordulhat, hogy huzamosabb ideig magas inflációval kell számolni.

„Itt van az a rizikó, és nem is kicsi, hogy a magas infláció hosszabb ideig velünk lesz” – mondta Kažimír.

A folyamatos drágulás és a magas infláció legfőbb oka az energiaárak és ezek szabályozása. A helyzetre az alkatrészhiány mellett – amely komolyabb problémának látszik, mint ahogy azt ősszel várták – a rosszabb szlovákiai járványhelyzet is rányomja a bélyegét. Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy eddig az üzemanyag, az elektromos áram és a földgáz árának alakulását egészen pontosan meg lehetett jósolni, a járvány óta ez viszont kiszámíthatatlanná vált.

„Nem olyan egyszerű megjósolni az árakat a földgáz piacán, valamint az villamosáram kapcsán sem.

Itt a jelenkor geopolitikai tényezői is szerepet játszanak, de az időjárás és sok minden más is” – fogalmazott Ódor, hozzátéve, hogy a szlovákiai lakosság alacsony átoltottsága és a rendelkezések kismértékű betartása nemcsak az emberek egészségére van kihatással, hanem a gazdaság teljesítményére is.

A járvány előtti növekedés visszaállításában a járványhelyzet javulása mellett kulcsszerepe lesz az autóiparban használatos alkatrészek biztosításának, illetve az uniós támogatások hatékonyabb lehívásának. Szlovákiában a nemzeti bank szakértői jelentős GDP növekedésre számítanak a következő években, kérdés viszont, hogy az állam sikeresen fel tud-e használni az Európai Unió költségvetési alapjából 8 milliárd eurót, amelyre az európai helyreállítási terv keretében jogosult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×