eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetőket feltartóztatják rendőrök a prágai Óváros téren 2021. március 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Tömve a cseh kórházak, mégis a szigorítások ellen tüntettek Prágában

Csehországban a hétvégén újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a negyedik legmagasabb volt a járvány kitörése óta. Ján Blatný egészségügyi miniszter szerint a cseh kórházakban az előttünk álló hét lesz a legnehezebb, amióta kitört a járvány. A rendkívül kritikus helyzet ellenére vasárnap tüntetés volt Prágában a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen.

A cseh kórházak szinte mindegyikében kritikus a helyzet. Ján Blatný egészségügyi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy az óvintézkedések lassan meghozzák a várt eredményeket. „Úgy tűnik, hogy az emelkedés lelassult. A járványgörbe ugyan még mindig felívelőben van, de a szigorításoknak köszönhetően már sokkal kisebb az emelkedés” – mondta a tárcavezető. A kórházakban a legfrissebb adatok szerint közel 8 ezer beteget ápolnak Covid-19 betegséggel vagy annak gyanújával, s közülük több mint 1700-nak súlyos az állapota.

A cseh politikusok eddig arra panaszkodtak, hogy azért ilyen magasak a számok, mert az emberek fegyelmezetlenek, és nem tartják be az óvintézkedéseket. A Keresztény és Demokratikus Unió-Csehszlovák Néppárt pártszövetség elnöke szerint mára megváltozott a helyzet. „Azt látom, hogy döntő mértékben csökkent a mobilitás, és az emberek betartják az intézkedéseket” – mondta Marián Jurečka pártelnök. A Median közvéleménykutató-intézet legfrissebb felméréséből is az derült ki, hogy a megkérdezettek 90 százaléka komolyan veszi és betartja a szigorításokat még akkor is, ha némelyik szerintük értelmetlen.

Vannak azonban olyanok is, akik kevésbé fegyelmezettek.

Ők vasárnap délután a prágai Vencel téren és az Óváros téren tiltakoztak a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen. A tüntetések helyszínére az érvényes rendeletek értelmében a rendőrök csak száz–száz embert engedtek. A hatóságok felszólítására a rendezők a hivatalosan bejelentett akciókat alig negyedóra elteltével mindkét helyen befejezettnek nyilvánították. Ennek ellenére a prágai Óváros néhány helyén

az agresszívvé vált tüntető csoportokat a rendőröknek csak könnygázzal sikerült feloszlatni.

Számos tüntető cseh zászlót lengetett, az emberek kormányellenes jelszavakat skandáltak és szabadságot követeltek. A rendőrség összesen 17 személyt állított elő, köztük Ľubomír Volný ellenzéki képviselőt, aki még mindig elutasítja a védőmaszk használatát.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, amelynek keretében az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások léptek életbe. Folytatódik az oltási kampány is. A hétvégéig több mint 800 ezer embert oltottak be, közülük 300 ezren már a második adagot is megkapták. Bár kevés az oltóanyag az országban, Andrej Babiš kormányfő kijelentette, olyan vakcinát sosem fognak behozni az országba, amit az Európai Unió nem hagyott jóvá, vagy nem kapott kivételt a cseh egészségügyi minisztériumtól.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×