INFORÁDIÓ 
2019. április 25. csütörtök
Márk

angela merkel

g20

buenos aires

scott morrison

Buenos Aires, 2018. december 1. Angela Merkel német kancellár a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának plenáris ülésén Buenos Airesben 2018. december 1-jén. MTI/EPA/G20 Sajtóirodája

Merkelen gúnyolódik a sajtó

A politikusok is emberek – ez a közhely jellemezhetné azt a felvételt, amely a német kancellárról készült, amikor a G20 Buenos Aires-i csúcsértekezletén az ausztrál kormányfővel kezdett tárgyalása előtt hosszasan papírjaiba mélyed. Számos tudósítás epés megjegyzéssel számolt be a jelenetről, azonban a történtek hátterében más állt.

Angela Merkel igencsak fáradságos és kalandos utazás után, félnapos késéssel érkezett Buenos Airesbe. Eredetileg a kormánygép szállította volna a kancellárt, kíséretét és a G20 csúcsértekezletére igyekvő tudósítókat, de az Airbus elektronikus berendezésében fellépett hibák miatt

péntek este kényszerleszállást hajtott végre Köln repülőterén.

A 64 éves Angela Merkel és kísérete egy közeli szállodában aludt néhány órát, majd hajnalban tovább indult Madridba, ugyanis a Lufthansa valamennyi Dél-Amerikába induló járatán már minden hely elkelt, és a kancellári hivatalnak csupán a spanyol légitársaság, az Iberia menetrendszerű járatára sikerült jegyet váltania Angela Merkel és Olaf Scholz pénzügyminiszter számára. Így a kancellárt még férje sem tudta elkísérni a G20-csúcsra.

A repülőtérről egyenesen a világ egyik leghíresebb operaházában, a Teatro Colonban rendezett díszvacsorára ment, és máris megkezdődtek a tárgyalások. Mivel az Iberia gépén a külügyminisztérium munkatársainak már nem jutott hely, így nem is volt alkalmuk – mint azt eredetileg a kormánygépen tervezték ,– hogy háttéranyaggal lássák el és felkészítsék a kancellárt valamennyi tanácskozásra.

Így történhetett, hogy amikor az utazási fáradalmakban alaposan kimerült Angela Merkel az ausztrál miniszterelnökkel tárgyalóasztalhoz ült, alighanem még a nevét sem tudta, hogy ki ül az asztal túloldalán. Erre komótosan elővette táskájából azokat a jegyzeteket, amelyeket még a berlini külügyminisztériumban állítottak össze a nemrég hivatalba lépett Scott Morissonról.

A riporterek némi kárörömmel fedezték fel, hogy a kancellár kezében lévő lapokon még az ausztrál kormányfő fényképe is látható volt. Noha mindezt Scott Morisson sztoikus nyugalommal szemlélte, nem egy médium gúnnyal fűszerezett cikkben számolt be arról, hogy

Angela Merkel felkészületlenül érkezett Buenos Airesbe.

A legnagyobb ausztrál napilap, a Sydney Morning Herald "ki ez az ember" címet adta beszámolójának, de több olvasói levelet is közölt arról, hogy Angela Merkel 2005 óta tölti be a kancellári tisztséget, és azóta Ausztráliában már hét kormány követte egymást, tehát nem teljesen meglepő, ha nem tudja, ki áll ma a canberrai kabinet élén.

Nyitókép: MTI/EPA/G20 Sajtóirodája
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018